Cijene nafte padaju, ali ne i za ostale proizvode

Objavljene su cijene nafte i benzina na Kosovu, ali ne i za druge proizvode ili usluge. One su pale za oko 40 centi, odnosno 15 centi, u poređenju sa Avgustom prošle godine, kada su bile na vrhuncu.

Kosovo je 2022. godinu završilo sa prosječnom stopom inflacije od preko 12 odsto i prosječnom platom od oko 480 evra.

U Udruženju drumskih prevoznika Kosova kažu da na cijene karata ne utiče samo cijena nafte.

Prema riječima predsjednika ovog udruženja Jakupa Beriše, oprema i održavanje autobusa su znatno poskupijeli, faktički onda utiče i na plate. Vozač čija je plata u ovo doba prošle godine bila 400 evra, trenutno ima 600 evra, ili čak 50 odsto više“, kaže Beriša.

Cijene proizvoda široke potrošnje su takođe ostale nepromjenjene. U nekim slučajevima, oni su nastavili da rastu uprkos oslobađanju nafte, koja je osnovna komponenta za transport.

Teuta, zaposlena u javnom sektoru u Prištini, kaže da teret cijena postaje sve veći.

„Porast cijena je veoma primetna. Ranije smo češće izlazili u restorane, sada ređe izlazimo. Mi kupujemo osnovne stvari jer su neophodne, ali smo neke stvari morali da ograničimo“, kaže Teuta.

Očekuje se stabilizacija inflacije

Visar Imeri, izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku “Musine Kokalari” u Prištini, kaže da se ove godine očekuje stabilizacija inflacije.

„To znači da će inflacija biti niža nego prošle godine, ali neće nužno doći do pada cijena. Stabilizacija cijena može da bude na nivou na kome je sada“, kaže Imeri.

Prema njegovim riječima, jedino riješenje je prilagođavanje plata cijenama.

Početkom Februara na Kosovu je stupio na snagu novi Zakon o platama, koji je doneo povećanja gotovo svim zaposlenima u javnom sektoru. Nadležni su saopštili da će ovim zakonom prosječna plata dostići 730 evra.

Agim Šahini, predsjednik Kosovske poslovne alijanse, kaže da su cijene proizvoda vještački porasle i da su tako i ostale.

On ne precizira više, ali u Ministarstvu industrije, preduzeća i trgovine Kosova kažu da stalno prate tržište.

„Tržišna inspekcija ostaje posvećena preduzimanju mjera u svakom slučaju kada dođe do prevare cijena, uključujući i neopravdano povećanje cijena“, navodi se u pisanoj izjavi dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa.

Istraživanje koje je ove nedelje objavio Kosovski centar za bezbijednosne studije pokazalo je da povećanje cijena robe predstavlja glavni rizik za nacionalnu bezbijednost.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je u januarskom intervjuu za Radio Evropa  upozorio da će inflacija pasti u drugoj polovini ove godine.