Cijene voća i povrća i dalje su visoke, žale se građani

Dok se građani na tako nešto ne žale, trgovci su ti koji opravdavaju cijene proizvoda koje prodaju. Kažu da su zbog povećanja cijena ostalih proizvoda prinuđeni da poskupe proizvode na tržištu.

Ove cijene ostaju nepristupačne za građane, koji su prinuđeni da svakodnevno kupuju prehrambene artikle, dok ističu da su po cijene koje danas plaćaju za vrlo malo proizvoda, prije nekoliko godina kupilovali mnogo toga.

Iako se trgovci trude da rezonuju, miještani prestonice smatraju da su cijene voća i povrća previsoke, ali i mnogih drugih proizvoda u zemlji.

Glava porodice Afrim Namani, posjetilac Zelene pijace u Prištini, kaže da život sa šest članova porodice, u sadašnjim uslovima, nije nimalo lak.

„Ni cijena ovde na pijaci nam nije pristupačna, ovde uopšte nema regularnosti, nažalost, cijene su visoke, 25 centi me košta dva luka, mi imamo sasvim običan život, ne živimo ovde. .. To je život veoma težak sa jako malom platom i voleo bih da se nešto popravi jer nema ništa… Nemam primanja, imao sam malu pomoć i ne dobijam vise jer su odlučili da ukinu taj zakon i sada sam momentalno  nezaposlen sa šest članova porodice“, kaže Namani.

Istog mišljenja je i građanin Muslji Džemajlji, koji kaže da su ovi svakodnevni proizvodi neophodni, ali da cijene nisu nimalo pristupačne.

„Trenutne cijene na pijaci su nepristupačne i vidite u kakvom smo stanju na Kosovu, posebno na pijaci koja je sada svakodnevna stvar. Da smo ređe kupovali na pijaci, na primjer, odeća bi bila drugačija. , ali stvari na pijaci su svakodnevne. , sad kad sam kupio 3 krastavca na pijaci, koštaju me 1,20 centi, dok paradajz sada košta 2 evra, mladi luk je negde blizu 0,20 evra, dok je paradajz 1,50 centi , za radnike koji su plaćeni ovde na Kosovu i troše sa platom od 200 do 300 evra da li su te cijene veoma nerazumne“, kaže on.

I drugi građanin Prištine kaže da su cijene visoke. Kaže da je ranije proizvode kupovala jeftinije.

„Ove cijene uopšte nisu pristupačne građanima, nama penzionerima nije lako, 10 evra su me koštale neke sitne proizvode koje sam kupio na pijaci, dok smo prije nekog vremena mogli besplatno da dobijemo ove koje sam danas kupio. kupio bi ih za 5 ili 6 evra, a sada je kilogram sira 5 – 6 evra. Sad kad sam ga kupio, kilogram jabuka, gde sam dobio 4 jabuke, koštao me je 1 evro, tako da je za nas građane to veoma skupa cijena, ali nemamo drugog izbora jer ne možemo bez hrane, a treba nam više. Ovi proizvodi skoro svaki dan“, rekla je ona.

Ali Bekim Hajdini misli drugačije. Prema njegovim riječima, cijene na tržištu su razumne i nedostupne.

“Tržišne cijene su razumne, ali za neke porodice nisu razumne, ali ovo je samo prosek… Porodice koje su prosečnije to ne mogu sebi da priušte, ali cijene nisu tako loše”, naglasio je on.

A trgovci tvrde da su cijene visoke.

Prema riječima Rahima Govora, koji radi na Zelenoj pijaci, cijene su visoke čak i za same trgovce.

„Ove cijene su ’astronomske’, sa primanjima koja građani Kosova imaju, nijedna porodica ne može da ih priušti, kilogram krompira je postao 0,80 centi, paprika 2,50 do 4 evra, cijene su visoke. I sam kao penzioner, ali i ja radim ovde na pijaci, teško izlazim sa ovim cijenama, a kamoli nekim građanima koji žive samo od penzija od 100 evra, moram da plaćam struju, hranu, porez. Sada je porez mnogo porastao, ja koji sam do sada plaćao 70 evra godišnje, sada imam 148 evra, kada sam to video bio sam veoma iznenađen“, kaže on.

Prema onome što je ekipa KosovaPress videla na terenu, 1 kilogram paradajza košta 1 evro i 70 centi, 1 kg luka 1 evro i 50 centi, 1 kg spanaća od 1 evro do 1 evro i 50 centi i čili paprika 2 evra i 50 centi. Isto tako, kilogram krastavaca košta 1 evro i 50 centi.

Pad cijena zabilježen je kod banana i jagoda. Banane su se do prije nekoliko dana prodavale po oko 2 evra za kilogram, cijena im je pala na 1,50 evra. Dok kilogram sušenog voća sada košta 1,30 evra, dok se ranije ova količina pazarila za 2 evra.