Članstvo Kosova u Evropolu i Interpolu zavisi od dijaloga sa Srbijom

Bivši direktor kosovske policije Rašit Ćalaj je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da bez unaprijeđenja dijaloga u Briselu neće biti šanse da Kosovo uđe u EUROPOL i INTERPOL.

Jer, po njemu, ovo je političko pitanje koje treba da bude pitanje bezbijednosti.

„Pitanje članstva u INTERPOL-u i EUROPOL-u je više političko pitanje. Vidite da se o ovom poslu ne govori već nekoliko godina”.

„Bez unapređenja dijaloga u Briselu, mislim da nećemo imati šanse da se Kosovo pre pridruži INTEPOL-u i EUROPOL-u, što je političko pitanje i trebalo bi da bude pitanje bezbijednosti“, rekao je Ćalaj.

Što se tiče postupanja policije, Ćalaj je rekao da je dobro da se hapšenja vrše bez buke, kako bi nadležni organi mogli da se pozabave slučajem.

Bivši direktor Ćalaj je naglasio da je politički uticaj Ministarstva unutrašnjih poslova na policiju stoprocentan.

„Pitanje spektakularnih akcija ili ne, ne mogu da kažem. Dobro je da se hapšenja vrše bez pompe, ali oni imaju činjenice, imaju svjedoke i normalno ovi slučajevi onda idu nadliježnim organima i dobijaju kaznu kako je predviđeno Krivičnim zakonikom”.

„Mislim da postoji potreba da institucije bezbijednosti budu efikasnije kako bi u zemlji bilo što manje korupcije i organizovanog kriminala.

„Ako govorimo o pitanjima političkih uticaja na hapšenja, ne vjerujem ili nije trebalo da bude. Ali politički uticaj, posebno ministarstva, na policiju je 100%“.