Da li se srpski policajci u ostavci mogu vratiti na posao odlukom Vlade?

Bivši direktor kosovske policije, zamjenik PDK Rašit Ćalaj, u intervjuu za Ekonomiju onlajn, rekao je da srpski policajci koji su podneli ostavke mogu da se vrate na posao odlukom Vlade.

On, međutim, naglašava da direktoru policije na sjeveru i šefu operacija koji je dobio priznanje od predsjednika Srbije ne bi trebalo dozvoliti da ponovo rade za kosovske institucije.

Prema njegovim riječima, za to možda postoji čak i dogovor u Briselu. Ali, prema njegovim riječima, poslanici više ne mogu da se vrate u parlament, jer je to ono što zakon predviđa.

„Devet poslanika Srpske liste se vratilo otkako su čekali. Oni koji su dali ostavku ne mogu da se vrate. Što se tiče policajaca, mislim da će se policajci vratiti jer postoji zakonski prostor”.

„Odlukom vlade i dogovorom u Briselu o kojem će se pregovarati. Pitanje nadređenih je gotova stvar. Direktoru policije na sjeveru i šefu operative koji su dobili priznanje od predsjednika Srbije ne bi trebalo dozvoliti da se vrate u institucije”.

Odluku Vlade o smanjenju plata tužiocima i sudijama Ćalaj smatra velikim udarom na pravosudni sistem.

Premijera Aljbina Kurtija je nazvao i filozofom, dodajući da ga je teško razumjeti.

Čak se preporučuje i značajno povećanje plata policajcima i vojnicima.

„Smatram to kao udar na pravosudni sistem. Uprkos tome, imali smo prilično krhak pravosudni sistem. Već nekoliko godina, tužioci i sudije su stimulisani da imaju bolje rezultate od prethodne vlasti. I mislim da je premijer Kurti zadao veliki udarac institucijama pravde. Premijer je filozof i teško ga je razumjeti”.

„Ono što se razumije jeste da je napao pravosudni sistem. Za policajce i vojnike ne samo da treba da dođe do povećanja plata, već da bude vidljivo povećanje plata. Ako je trenutna plata koju policajac prima 400 evra i sa Zakonom o platama koliko sam video to je nedovoljno.