Dan posle nemira situacija na Sjeveru mirna, građani i danas protestuju

Jutro nakon nemira u Zvečanu, situacija u svim opštinama na Sjeveru je znatno mirnija u odnosu na jučerašnji dan. I ovog jutra su se građani i zaposleni u srpskim opštinskim privremenim organima okupili ispred opštinskih zgrada u kojim se od petka nalaze jake snage Specijalne jedinice Kosovske policije. U pitanju su opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u koje su specijalci nasilno ušli kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike.

Najkritičnije juče je bilo u Zvečanu, gde je došlo do sukoba okupljenih Srba sa KFOR-om, kada su Srbi odbili da, poslije višečasovnih pregovora i protesta, propuste dva blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Povrijeđeno je više desetina građana i oko 25 pripadnika KFOR-a. Istovremeno, kako je potvrdila Kosovska policija, petorica Srba je privedeno upravo u vezi sa ovim nemirima.

Već sinoć stigao je snažan talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Sjeveru, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om.

Međunarodni predstavnici koji su prethodnih dana upirali prst u kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da prestane da vuče jednostrane poteze, da mora hitno da deeskalira situaciju, i da su jednostrane provokacije bile nepotrebne, sada listom osuđuju snažno nasilje prema pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a i novinarima.

U Zvečanu je jutros situacija mirna. Komunalne ekipe na terenu raščišćavaju nered koji je ostao od jučerašnjeg sukoba.

Prodavnice rade, a građani danas radoznalo šetaju po gradu. Ispred same opštine i danas je okupljen znatno manji broj građana u odnosu na juče. Takođe, i danas su tu pojedini čelnici Srpske liste.

Sa druge strane, i danas i u glavnoj i u sporednoj ulici stoji kordon KFOR-a u pripravnosti pod punom opremom za razbijanje demonstracija, a ojačali su se i metalnom ogradom.

U opštini se i dalje nalaze pripadnici Specijalne policijske jedinice, a novi gradonačelnik ni danas neće doći. Kako je izjavio za Klan Kosova, takvu je odluku doneo nakon razgovora i konsultacija sa KFOR-om i policijom. Iljir Peci je po njihovom savetu danas otišao u mesnu kancelariju u selu Lipe.

Iz srpskih opštinskih struktura danas je stigla informacija da će se specijalne jedinice do 15 časova povući.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova demantovalo je napise pojedinih prorežimskih komercijalnih medija u Srbiji da će kosovski Srbi koji su protestovali nasilno 29.05.2023 u tri opštine na sjeveru zemlje biti pušteni iz pritvora jer je takvo šta dogovoreno sa predstavnicima mirovne međunarodne misije KFOR ali i povlačenju specijalnih jedinica policije Kosova iz Zvečana prenosi Kosova.info

Prema navodnom dogovoru, demonstranti koji su privedeni dan ranije također će biti pušteni na slobodu.

“Vijest koja se pojavila u medijima da postoji dogovor između demonstranata i KFOR-a, ne stoji”, rekli su iz MUP-a.

Politički subjekt Srpska Lista su tokom komunkacije sa predstanicima KFOR-a, izneli dva zahtijeva kao uslov za zaustavljanje protesta:

  • Povlačenje specijalne jedinice policije sa sjevera i
  • Neulazak novoizabranih gradonačelnika kosovskih Albanaca u opštinama većinski naseljenim kosovskim Srbima na sjeveru zemlje.