Danas će biti razmatran Prijedlog zakona o državnim funkcionerima i platama u javnom sektoru

Nacrt zakona o državnim funkcionerima i platama u javnom sektoru biće razmatran danas 2. Decembra

Ovo je rekao poslanik Pokreta Vetevendosje Valon Ramadani.

„Komisija za državnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj održaće sutra slijedeću sjednicu na kojoj će se u načelu razmatrati Prijedlog zakona za javne funkcionere i Prijedlog zakona o platama u javnom sektoru.

Sjednica će se održati u 10.00 časova, u sali N-506, dok će prezentaciju zakona od strane Vlade obaviti g. Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova“, napisao je Ramadani na Fejsbuku.

Inače, u februaru mjesecu u medije je procurio nacrt Predloga zakona o platama u javnom sektoru u kome su koeficijenti bili od 1 do 20.

Tada je bilo reakcija i nezadovoljstva različitih kategorija javnih funkcionera u vezi sa koeficijentima. Međutim, u tom nacrtu nacrta zakona nije utvrđena vrijednost koeficijenta za prvu godinu primjene ovog zakona, dok bi u narednim godinama bila određena Zakonom o budžetu.

Od tada, nijedan drugi nacrt ili predlog od strane vlade nije iznijeta.

Unija samostalnih sindikata Kosova – BSPK je od 25. avgusta započela generalni štrajk u javnom sektoru u zemlji, tražeći povećanje plata za 100 evra za sve zaposlene do usvajanja i sprovođenja Zakona o platama i nekih drugih zahtijeva.

Ustavni sud Kosova je 30. juna 2020. godine proglasio nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru.

Prema odluci, zakon nije bio u saglasnosti sa 11 članova Ustava Kosova.

Zakon o platama je 6. decembra 2019. godine uputio narodni poslanik Ustavnom sudu na ocijenu njegove usaglašenosti sa Ustavom.