Danas Erden Atić polaže zakletvu za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice

Danas je polaganje zakletve za novog gradonačelnika opštine Sjeverna Mitrovica

Erden Atić će položiti zakletvu prvi od ukupno 4 gradonačelnika koji su izašli na izborima na sjeveru Kosova.

Polaganje zakletve novog gradonačelnika održaće se u objektu opštine Sjeverna Mitrovica i nema druge tačke dnevnog reda.

Juče su zemlje Kvinte, Francuska, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, saopštile da su izbori 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova održani u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtjevima.

Međutim, ove države kažu da kao rezultat bojkota srpske zajednice njihovi rezultati nisu dugoročna politička rešenja za ove opštine.

„Na sjeveru Kosova 23. aprila održani izbori za gradonačelnika iu dve opštine izbori za skupštinu opština, u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtjevima Kosova. Međutim, nakon bojkota izbora kosovskih Srba zbog naredbe Vučića i Liste Srpske, rezultati nisu dugoročno političko rješenje za ove opštine”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih država.

Države Kvinte pozvale su sve aktere da hitno rade zajedno među svim zainteresovanim stranama, uključujući lokalne zajednice, na rješenju koje osigurava održivu reprezentativnu participativnu demokratiju u ovim opštinama.

“Ne bi trebalo biti akcija ili inicijativa – uključujući novoizabrane načelnike opština i skupština opština – koje ne služe narodu ili koje mogu povećati tenzije. Ovo uključuje vršenje više od administrativnih ovlasti i proces preuzimanja dužnosti jer gradonačelnici nisu dužni da polože zakletvu. “Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili akcija koje raspiruju tenzije ili podstiču sukob”, navodi Quint.

Na kraju, “velika petorka” kaže da podržava dijalog koji vodi EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, uključujući potrebu za hitnim napretkom u stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Opštine na sjeveru su od novembra prošle godine ostale bez gradonačelnika, pošto su srpski predstavnici u toj oblasti dali ostavke na radna mjesta, zbog navodnih neslaganja sa odlukom Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa nelegalnom srpskom registarskim tablicama.