Danas počinje nova školska godina na Kosovu

U preduniverzitetskom obrazovanju na Kosovu danas počinje školska godina 2023/24. Ali ni ova školska godina neće početi bez problema.

Prošle godine je bio štrajk nastavnika, koji je počeo 25. avgusta, zbog čega su đaci cijli mjesec bili van škole. U međuvremenu, ove godine počinje nova školska godina sa problemima u snabdevanju učenika udžbenicima.

Ministarstvo prosvjete od 2008. godine deli besplatne knjige učenicima osnovnih škola. Međutim, ove godine je ovo odeljenje promjenilo način distribucije udžbenika, zbog neuspeha dogovora sa izdavačkim kućama o snabdevanju škola knjigama, zbog činjenice da da su, kako kaže MAŠTI, izdavačke kuće ponudile mnogo veće cijene od onih koje postavljaju u svojim knjižarama.

Ove godine roditelji su zaduženi za kupovinu udžbenika i školskog materijala za svoju djecu. Alati će biti subvencionisani od strane Ministarstva prosvjete, nakon što se prijave na onlajn platformi Vlade E-Kosova.

Ova odluka ministarstva izazvala je brojne reakcije roditelja, sindikata prosvete i opozicije, koji su je ocenili nekompetentnošću i “pogrešnim eksperimentom”.

Loše rukovođenje od strane MOSTI-a u nesnabdevanju učenika udžbenicima takođe su ocenili opštinski direktori obrazovanja.

Platforma E-Kosova, na kojoj su roditelji mogli da apliciraju za subvencije za kupovinu knjiga, otvorena je 25. avgusta – tačno nedelju dana pre početka nove školske godine.

Ministarstvo prosvjete odlučilo je da za učenike od prvog do petog razreda izdvoji od 80 evra, a za učenike od šestog do devetog od 30 evra, pošto su ovi obezbijedili knjige iz prethodne godine. Za to je Vlada izdvojila oko 13 miliona evra.

Ministarka ovog odeljenja Arberie Nagavci saopštila je u četvrtak da su završene procedure isplate za prvu grupu roditelja koji su se prijavili do 29. avgusta, a to je više od 81 hiljade korisnika.

Kako je najavila, ukupan broj prijava do sada je preko 115.000, a ostatak će biti obrađen sa slijedećom grupom.

Od svih ovih prijava, identifikovano je samo 75 slučajeva sa greškama, za koje će roditelji biti obavješteni o potrebnim revizijama“, napisala je Nagavci na Fejsbuku.

Ona je dalje ponovila da će aplikacija biti otvorena tokom cijelog septembra, tako da nijedan učenik iz bilo kog razloga neće ostati bez udžbenika.

Inače, školska 2022/23. godina završena je u junu, prošlu školsku godinu karakterisali su protesti i izvesno nezadovoljstvo nastavnika.