Danas sastanak na visokom nivou: Hoće li biti trilateralnog sastanka?

Danas, 14. septembra, očekuje se naredni sastanak premijera Aljbina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, objavljen je dnevni red pregovora u Briselu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Briselu, uz posredovanje visokog predstavnika Evropske unije Žozefa Borelja i emisara EU za dijalog Kosova i Srbije. , Miroslava Lajčaka.

Kako je EU saopštila u utorak, trojni sastanak biće održan nakon sastanaka koje će Boreli i Lajčaku imati sa liderima obije države.

U saopćenju je najavljeno da će sastanci početi u 9 sati, a nakon bilateralnih sastanaka slijedi trilaterarni sastanak.

“Sastanak će biti fokusiran na implementaciju Sporazuma na putu normalizacije, kao i na aktuelna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Nakon sastanaka bit će saopštenje za javnost Borrelja.

Ovo će biti prvi susret Kurtija i Vučića od kada su napetosti na sjeveru Kosova porasle krajem maja.

Poslednji sastanak nosilaca dijaloga Kosova i Srbije održan je 2. maja, devet dana prije vanrednih izbora na sjeveru Kosova, koje jepo naredbi i prijetnjama Srbije bojkotovalo lokalno srpsko stanovništvo.

Novim predsjednicima koji su pobijedili na ovim izborima suprotstavljaju se po naredbi iz Srbije lokalni Srbi i grupe maskiranih krimogenih osoba. Njihov ulazak u opštinske zgrade krajem maja povećao je tenzije koje su nasilno eskalirale 29. maja u Zvečanu, nakon sukoba maskiranih srpskih demonstranata sa pripadnicima mirovne misije KFOR.

EU i Sjedinjene Države su više puta tražile od Kosova i Srbije da smanje tenzije. Od Kosova je zatraženo da omogući održavanje novih izbora, a od Srbije da podstakne Srbe da učestvuju u glasanju.

Konačno, Kosovo je predstavilo administrativno uputstvo koje omogućava građanima da smjene gradonačelnike putem peticije.

Kosovo traži i sprovođenje Sporazuma o normalizaciji koji je postiglo sa Srbijom u februaru u Briselu. U martu, u Ohridu, strane su postigle dogovor o Aneksu za njegovu implementaciju.

11 tačaka sporazuma ne uključuju međusobno priznanje na kojem insistira Kosovo, ali zahtjevaju da Kosovo i Srbija prihvate međusobno dokumente i simbole, uključujući: pasoše, diplome i registarske tablice.

Kosovo i Srbija vode razgovore od 2011. Kosovo želi da postigne dogovor na kraju procesa, koji bi uključivao međusobno priznanje, dok Srbija želi kompromisno rešenje – bez navođenja o kakvom je kompromisu reč.