Danas se očekuje da Evropski parlament odobri rezoluciju o situaciji u Banjskoj

Očekuje se da će danas Evropski parlament (EP) usvojiti rezoluciju o odnosima Kosova i Srbije, kao i o terorističkom napadu u selu Banjska.

Ovu rezoluciju inicirala je politička grupa socijaldemokrata u EP, pošto situaciju na Kosovu ocijenjuju kao „izuzetno zabrinjavajuću”.

Rezolucijom, koja ima 29 tačaka, najoštrije se osuđuje „teroristički napad“ na Kosovsku policiju „srpske naoružane bande usred najveće operacije šverca oružja“ u Banjskoj na sjeveru Kosova, koji se dogodio 24. septembra i od rezultiralo ubistvom policijskog narednika Afrima Bunjakua i ranjavanjem još dvojice policajaca.

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je u sredu u intervjuu za RTK govorila o rezoluciji i rekla da će se o njenom prijedlogu glasati na današnjoj sjednici na kojoj se traži sankcionisanje Srbije, kao i izručenje Radoičića.

„Imali smo dugu konstruktivnu diskusiju u Evropskom parlamentu, gde je pet grupa donijelo rezolucije i zajedno smo pregovarali oko zajedničkog teksta rezolucije, gde smo došli do snažnog teksta i podržali Srbiju“, dok nije pojasnio da je prijedlog za rezoluciju će se glasati u četvrtak, oko 13.30 časova“, rekala je Fon Kramon.