Danas u Briselu o Zapadnom Balkanu

Na današnjem sastanku Savjeta spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, ministri zemalja članica razgovaraće o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Njima će se pridružiti i ministri spoljnih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana.

Prema najavama iz Evropske unije, glavne teme koje će biti na dnevnom redu su proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije, situacija u Bosni i Hercegovini, regionalna saradnja i uticaj Rusije u regionu Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Evropska unija još jednom ponoviti svoju posvjećenost nastavku pomoći regionu, ali i zatražiti od ovih zemalja da ispune svoje obaveze za sprovođenje reformi i prilagođavanje spoljnoj politici Evropske unije.

Do sada su sve zemlje u regionu, osim Srbije, podržale sankcije Evropske unije Rusiji. Štaviše, u poslijednjih godinu dana usklađenost Srbije sa spoljnopolitičkim stavovima EU se još više smanjila.

Evropska unija je takođe izrazila zabrinutost zbog prijetnji koje se čuju u Bosni i Hercegovini zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta ove zemlje. Ovakvi pozivi i dalje stižu od lidera Srba Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije, očekuje se da će na ovom sastanku biti ponovljen i poziv na napredak u procesu normalizacije odnosa i sprovođenja svih obaveza koje su strane preuzele u ovom procesu.

Prateći uputstva koja su dali lideri EU i Zapadnog Balkana sa samita u Berdu 2021. i Tirani 2022. godine, Evropska unija je pomogla partnerima da razviju svoje kapacitete za suočavanje sa hibridnim pretnjama, posebno sa sajber pretnjama i kampanjama manipulacije. i smetnje spoljnih faktora.

EU je takođe uključila zemlje regiona u zajedničke planove za spriječavanje terorističkih akata.

Sve će to biti i teme o kojima će ministri EU i njihove kolege iz regiona Zapadnog Balkana razgovarati na zajedničkom sastanku.