Danas u Savjetu Evrope o ukidanju viza za Kosovo

Radna grupa za vize u Savjetu Evropske unije sastaće se danas, potvrdilo je češko predsedavanje Savjetom.

Na ovom sastanku se očekuje da će biti reči o procesu ukidanja viza za građane Kosova.

Na sastanku radne grupe za vizu pri Savjetu EU, koji je održan 13. oktobra, francuski zvaničnici su, kako je saopšteno, zatražili da se proces izdavanja viza za Kosovo poveže sa operacionalizacijom sistema bezbijednosti u Evropi ETIAS.

Posle ovog sastanka, izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo očekuje sredinom novembra, odnosno početkom decembra. Nadala se da će ova odluka biti pozitivna.

Fon Kramon je rekao da se nada da neće biti nametnuti uslovi ili da će proces vizne liberalizacije biti povezan sa bilo kojom novom metodologijom Evropske unije.

„Odluka će biti negdije sredinom novembra ili početkom decembra. Ali pitanje je da li će to dovesti do novog sistema uslova za vize, što bi bilo potpuno nepravedno, ili ćemo na kraju videti datum za vize“, rekao je njemački poslanik EP na konferenciji za novinare u Prištini 24. oktobra.

Evropska komisija i Evropski parlament pokazali su punu podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Evropska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koje zahtijeva vodič za liberalizaciju viznog režima i preporučila da se ukinu vize za njegove građane.