Danijel Server reaguje na srpskog premijera: Nemate pravo da plaćate ljudima da destabilizuju Kosovo

Poznati američki profesor Danijel Server reagovao je na premijerku Srbije Anu Brnabić, nakon što je ova u objavi na Tviteru pokazala „razloge“ zbog kojih Srbi na severu ostaju na barikadama.

Server se obratio Brnabićevoj rekavši da “niko nema pravo da blokira puteve i vrši napade”.

„Draga Ana Brnabić, niko ne dovodi u pitanje pravo kosovskih Srba da mirno protestuju, ali nema pravo da blokiraju puteve, napadaju policiju i ugrožavaju javnu bezbijednost. I, kao predsjednik Vlade Srbije, nemate pravo da stavljate ljude na platni spisak da biste destabilizovali susjednu državu“, napisao je Server.

Premijer Srbije je reagovao na izjavu njemačkog diplomate Volfganga Išingera, koji je rekao da je zabrinut zbog tenzija i da Evropska unija treba da preuzme odlučujuću i hitnu ulogu, a u tvitu je upitao da li je Srbija bila obavjestio je da će podsticanje nasilja protiv susjedne zemlje kao što je Kosovo onemogućiti nastavak procesa ka članstvu u EU.

Brnabićeva je pokazala „razloge“ zašto Srbi na sjeveru ostaju na barikadama.

„Dragi @išinger, da li znaš zašto Srbi protestuju? Njihovi zahtijevi: 1) Implementacija Briselskog sporazuma (potpisanog 2013!); 2) osnovna vladavina prava (da ne budu uhapšeni po volji i držani kao taoci bez kontakta sa porodicom). Previše tražiti? Protivno vrijednostima EU?”, napisala je ona.