Dečak iz sela Brod niže medalje u veleslalomu a pripreme za narednu sezonu traju tokom celog leta

Dok čeka narednu skijašku sezonu Ajdar Haruni iz Broda u opštini Dragaš, član ski kluba Arxhena Brod, osvajač preko dvadeset medalja, svakodnevno trenira i kondiciono se priprema za takmičenja. Takmiči se isključivo u discipline veleslalom.

Letnje vrućine ne predstavljaju problem za Ajdara koji se kondiciono priprema za narednu sezonu.

Ajdar Haruni sa rolšuama u dvorištu

Prema rečima ovog šampiona u veleslalomu Ajdara, profesionalna oprema je veoma skupa, pa on pripreme obavlja na posebnim spravama koje je njegov otac Elmedin konstruisao.

Ajdar Haruni  inače se skijanjem bavi od svoje treće godine a aktivno i profesionalno počeo da se takmiči u šestoj godini.

Ukupno 22 i krase dom porodice Haruni, svedoče o velikoj posvećenosti i trudu ovog dečaka da niže uspehe. Vetrinu krasi 8 zlatnih, 9 srebrnih, 5 bronzanih medalja i još mnogo drugih priznanja i nagrada.

Isključivo se samofinansira jer klub nema dovoljno sredstava, osim kad je takmičenje u pitanju pa nam daju neka osnovna sredstva.

Ajdar Haruni je učenik osmog razreda osnovne škole u Brodu u opštini Dragaš, gde živi sa roditeljima. 

Skijanje nije jeftin sport. Posebno za one koji žele da se njime profesionalno bave i da svoje pripreme obavljaju čak I tokom leta, kako bi spremni dočekali narednu sezonu.

Za Radio Astra Ajdarov otac Elmedin ističe da je veoma teško da se profesionalne sprave kupe jer su veoma skupe, pa je stvar uzeo u svoje ruke.

Elmedin Haruni

‘’Moj sin je od malena veliki ljubitelj zimskih sportova, izrazio je želju da se bavi profesionalno zimskim sportom. U blizini nam je žičara sa uređenim stazama za skijanje, a u poslednje vreme se na ovim stazama i održavaju takmičenja. Primetio sam kod sina da u toku letnjnih meseci i kad nema snega zajhteva da trenira, pa sam se raspitivao kako se treniraju profesionalci”, priča Ajdarov otac.

“Prvo sam ga učlanio u jedini ski klub ovde. Kasnije sam od ljudi iz kluba saznao da profesionalci tokom leta koriste rolšue za održavanje ravnoteže, pa sam u dvorištu uradio betonsku stazu da sa rolšuama kotura. Sprave za održavanje ravnoteže sam izradio sam od metalnih profila i instalirao u jednoj većoj sobu da kući trenira. Tako da je aktivan I tokom leta dok ne padne prvi sneg’’, kaže Elmedin Haruni za Radio Astra.

Ajdaru Haruni ima maksimalnu podršku svoje porodice da nastavi da se bavi ovim sportom i niže brojne uspehe.

“Želja mi je da u budućnosti ostvarim svoj san, a to je plasman na međunarodnoj sceni”, kaže Ajdar Haruni.

Ajdar Haruni naglašava da mu nije teško jer je ovaj predeo tokom godine dugo pod snegom i da Brod u opštini Dragaš ima potencijal sa ski sportove.

Sa novinarima na snimanju
Svakodnevno se trenira tokom leta