Dijalog Kosova i Srbije, sastanak 18. Avgusta i izjave emisara SAD i Njemačke

Premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 18. avgusta u Briselu. Saopćeno je da će na ovom sastanku biti potpisana zajednička izjava o nestalim tokom rata. S tim u vezi, portparol EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano je u pisanom odgovoru rekao da ne komentarišu medijske spekulacije.

“Ne komentarišemo spekulacije u medijima i ne prethodimo sastancima koje organizujemo spekulacijama o mogućem ishodu”, izjavio je Stano.

Upitan zašto dnevni red sastanka još nije objavljen, on je rekao da će to učiniti bliže datumu kada se sastanak održi.

Što se tiče dijaloga na visokom nivou sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem u Briselu 18. avgusta, više detalja o njemu, uključujući i dnevni red, objavićemo bliže datumu kada će se održati“, nastavio je Stano.

Premijer Kurti i predsjednik Vučić sastaće se u Briselu, nakon porasta tenzija na severu Kosova usled uspostavljanja mera reciprociteta izvršne vlasti naše zemlje.

Poslednji put su se sastali 5. maja na neformalnoj večeri, uz posredovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, koji se prethodno odvojeno sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

U vezi sa dijalogom Kosova i Srbije i evropskim integracijama, govorili su i emisari za Balkan, SAD i Nemačke.

Njemački emisar za Balkan Manuel Sarazin sastao se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Sarazin je u tekstu na Twitteru naveo da dvije zemlje dijele zajednički interes u regionu.

On je dalje dodao da Berlin i Vašington mogu osigurati članstvo u EU za balkanske zemlje.

Njemački emisar za Balkan Manuel Sarazin

„Divno je posjetiti specijalnog izaslanika Escobara u Washingtonu. Njemačka i SAD dijele zajednički interes na Zapadnom Balkanu. Zajedno sa našim evropskim partnerima možemo osigurati put regije u EU. Vidimo se uskoro”, napisao je Sarrazin.

Inače, Eskobar je pre nekoliko dana rekao da stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i da stvara “državu u državi”.

„Što više raste otpor  prema ZSO, srpska ideja mu je bliža“, rekao je on.

U razgovoru sa novinarima, Eskobar je rekao da je stav SAD da sprovedu sve dogovore postignute u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, ali je rekao da treba razgovarati o pitanju Asocijacije, kako to ne bi bilo u suprotnosti sa zakonima.