Dijaspora ublažava siromaštvo, prošle godine poslali 1,2 milijarde evra

Doznake iz dijaspore poznate kao doznake i dalje ostaju glavni faktori koji doprinose smanjenju siromaštva u zemlji. Samo prošle godine na Kosovo je dijaspora poslala 1,2 milijarde evra ili 6 odsto više nego 2021. godine

Prema poslednjim podacima Centralne banke Kosova (CBK), dijaspora je osim doznakama doprinela otvaranju radnih mjesta i otvaranjem preduzeća.

Prema proračunima CBK-a, kroz doznake, investicije i turizam, dostigla je vrijednost od 3,6 milijardi evra, što odgovara preko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Samo 2022. godine dijaspora je poslala 1,2 milijarde evra ili 6,0 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Doznake se karakterišu stabilnim rastom tokom godina i predstavljaju siguran izvor prihoda za mnoge kosovske porodice; Ulaganja: Dijaspora ulaže u preduzeća na Kosovu, doprinoseći ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta“, navodi se u izvještaju.

Međutim, ulaganje u nekretnine je glavni oblik ulaganja dijaspore i samo u 2022. godini dostiglo je vrijednost od 523,7 miliona evra.

Dok u turizmu, kao rezultat bliskih porodičnih veza, kao kulturnog ali i ekonomskog aspekta, dijaspora posjećuje Kosovo nekoliko puta tokom godine, sa fokusom na treći kvartal svake godine, doprinoseći tako rastu turističke industrije kroz trošenje novca u hotelima, restoranima i lokalnim preduzećima.

U 2022. godini povećanje broja posjetilaca iz dijaspore pratilo je povećanje njihove potrošnje na Kosovu, vrijednost koja je dostigla oko 1,9 milijardi evra; Težina dijaspore u delatnosti generisanoj u zemlji, procjenjena kroz važne izvore finansiranja potrošnje i investicija kao što su doznake, investicije i turizam, dostigla je vrijednost od 3,6 milijardi evra u 2022. godini, što odgovara 40,4 odsto BDP-a.