Direktor operative KP: Na barikadama noću naoružani, uklonićemo ih kada procijenimo da će poslijedice biti najmanje

„Kosovska policija je, ne samo poslednjih dana, već i ranije, od svojih službi dobila informacije da se na barikadama u večernjim satima nalaze maskirana, opasna lica, koja sa sobom imaju i oružje“, kazao je direktor operative Kosovske policije Gazmend Hodža, prenosi Kallxo.

Hodža je u sinoćnom izdanju emisije „Kallxo pernime“ rekao da policija ima informacije da postoje spiskovi sa imenima ljudi koji su „primorani“ da idu na barikade, kao i da znaju njihov identitet.

Ujedno je, kako prenosi Kallxo, kazao i da su barikade u poslijednja 24 časa pojačane i to barikadom u Jagnjenici, u opštini Zubin Potok.

I on je, poput kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje, rekao da Kosovska policija ima kapacitete da ukloni barikade, ali i da ima detaljan plan intervencije na svakoj od njih.

Barikade će, kaže, biti uklonjene onog trenutka kada se procijeni da će najmanje biti poslijedica po „interes Kosova, građane i policiju“.

„Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade. Kosovska policija je obučila i pripremila ljude i ima opremu za uklanjanje tih barikada. Kosovska policija ima detaljan plan intervencije na svakoj barikadi i to ćemo uraditi kada se procijeni da će poslijedice biti minimalne“, rekao je.

Na pitanje da li očekuje administrativni ili politički nalog za njihovo uklanjanje, Hodža kaže da naređenja prima od generalnog direktora policije, prenosi Kallxo.

„Primam naređenja direktno od generalnog direktora policije, i kad god ono bude dato, mi ćemo ga sprovjesti“, poručio je.

I on je ponovio da je Kosovska policija u stalnoj komunikaciji sa KFOR-om, upravo u vezi uklanjanja barikada.

Sinoć je govorio i o detonacijama koje se prethodnih dana nerijetko mogu čuti na Sjeveru, te kazao da je za sada zvanično registrovano sedam, kao i da se radi o šok bombama.

„Smatramo da ove šok bombe ili eksplozivne naprave koje smo više puta ispitivali, ne možemo u potpunosti nazvati eksplozivnim napravama, ali to su bombe koje imaju za cilj da stvore paniku, teror i zabrinutost građana“, tvrdi Hodža.

Pantić se nalazi u policijskoj stanici na Jarinju, nisu mu povređena prava

Direktor operative Kosovske policije potvrdio je ujedno da se uhapšeni bivši policajac, Dejan Pantić, nalazi u policijskoj bazi na Jarinju.

On je ujedno demantovao navode da se krše njegova prava.

„Živi u istim uslovima kao policajci u toj stanici. Ne spava na stolici, spava u krevetu, obezbijeđuje mu se hrana, voda, ljekovi koje mu prepiše ljekar… Posjetio ga je i medicinski tim EULEX-a“, naveo je Hodža, a preneo Kallxo.

Ujedno je kazao i da se Pantić nalazi na Jarinju zbog okolnosti koje su nastale nakon postavljanja barikada.

„Nisam siguran za porodicu, ali njegov advokat je bio prisutan kada ga je sud ispitivao. Sloboda kretanja u tom dijelu je ograničena, ali barikade su ono što je onemogućilo posjetu“, poručio je.

Postojao plan da se spriječi paljene Jarinja

Direktor operative Kosovske policije kazao je večeras da je KP imala operativni plan da spriječi paljenje prelaza, te da su svo vrijeme koordinisali sa KFOR-om.

I Hodža je okupljene nazvao kriminalnim grupama od kojih su neki, tvrdi, htijeli da uđu na Kosovo.

Na pitanje o mogućem hapšenju pojedinaca od okupljenih na Jarinju, Hodža je kazao da je to deo istraga koje se sprovode ili će se sprovoditi, te da te informacije ne može da dijeli da ne bi ugrozio istražni proces.

U toku je nova kriza na Sjeveru koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Sjeveru, policiju i pravosuđe. Ovaj period obilježilo je i više incidenata, kao i raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona po Sjevernoj Mitrovici.

Situacija je dodatno kulminirala pre jedanaest dana kada je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić kada su i na zvanično devet mesta Srbi podigli barikade koje još uvek traju. Dvanaesti je dan barikada, a isto toliko dana su ujedno zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.