Đaci odsutni iz škole i u ponedeljak, procijenjuje se da će štrajk “ugušiti” obrazovni sistem

Učenici ni ove nedelje neće sedeti u školske klupe. Sindikalci su poručili da će se generalni štrajk radnika javnog sektora nastaviti, jer se izvršna vlast nije odrazila na njihove zahtijeve. A, u nedelju je usledio poziv da se prekine štrajk iz Ministarstva prosvjete i gradonačelnika četiri opštine predvođenih Pokretom Samoopredeljenje. U međuvremenu, stručnjaci za obrazovanje kažu da će štrajk uticati na zagušenost obrazovnog sistema.

Ni ovog ponedeljka đaci neće sesti u školske klupe. Prema podacima Ujedinjenog sindikata, generalni štrajk će biti nastavljen ove nedelje.

Dan nakon posredovanja Predsedništva u pronalaženju riješenja, predsjednik Sindikata prosvjetara Rahman Jašaraj rekao je da izvršna vlast nije pokušala da im izađe u susret.

A, Ministarstvo prosjvete pozvalo je nastavnike da se od ponedeljka vrate na posao. Ministarstvo je saopštilo da postoje pojedinci iz političkih hijerarhija koji vrše snažan pritisak na nastavnike da ne počnu da rade.

Gradonačelnici Podujeva, Gnjilana, Kamenice i Štimlja, koje predvodi Pokret Samoopredeljenje, takođe su uputili poziv da se štrajk prekine i da se škole otvore sutra.

U vezi sa situacijom, Savjet roditelja Kosova i dalje održava sjednicu i najavili su da će se oglasiti sa saopštenjem po njegovom završetku.

Stručnjak za obrazovanje Rinor Kehaja zatražio je od Ujedinjenog sindikata obrazovanja druge alternative za postizanje ciljeva.

„Rasprava i strukturisanija i otvorenija komunikacija između Vlade i Sindikata trebalo je da se desi pre situacije u kojoj se nalazimo i ja ohrabrujem da se to desi i sada, uzimajući u obzir sada da se prevaziđe ovo stezanje obrazovnog sistema. SBAŠK ni u jednom trenutku ne može da nam raspravlja da zbog nečega treba prekinuti nastavni proces. SBASHK mora da nađe druge alternative za sindikalni odgovor, ali se ne usuđuju da posledice prebacuju na studente, posledice sindikalnog sukoba“, rekao je Ćehaja.

Prema njegovim rečima, izgubljeni sati nikada neće biti nadoknađeni.

„Ovi izgubljeni sati i ovi izgubljeni dani se nikada ne mogu nadoknaditi, tako da će se prenositi kao izgubljeni dani za naše učenike koji su već deo obrazovnog sistema koji ih stavlja iza svojih vršnjaka iz zemalja u regionu, tako da je loše obrazovanje  a sistem će nastaviti da se produbljuje čak i sa izgubljenim lekcijama“, dodao je on.

Od 25. avgusta zaposleni u javnom sektoru, kojima se pridružuju i nastavnici, u generalnom štrajku.

Ključni zahtijev sindikalaca je izdvajanje 100 evra mjesečno do usvajanja Zakona o platama.

Oni takođe zahtijevaju da se formiraju zajedničke grupe Vlade i sindikata za rad na Predlogu zakona o platama, koji je u javnoj raspravi od sredine avgusta.

Prema Predlogu zakona, plata nastavnika preduniverzitetskih obrazovnih ustanova povećaće se do 690 evra./koha.net/