Do povećanja cijena hrane došlo je krivicom Rusije“

Šef UN-a za ljudska prava Volker Tirk izjavio je u ponedeljak da je povlačenje Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora izazvalo skok cijena hrane u zemljama u razvoju.

Govoreći na sastanku Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi, gospodin Tirk je rekao da su rastuće cijene učinile da je „pravo na pristup hrani za mnoge ljude gotovo nedostižno“.

On je istakao ogromnu štetu koju je raspad sporazuma o žitu naneo Somaliji, zemlji koja je dugo zavisila od ukrajinskog i ruskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

Sporazum o pšenici omogućio je Ukrajini da izvozi svoje žito preko Crnog mora. Rusija se povukla iz sporazuma u ​​julu, žaleći se da se ne sprovodi paralelni sporazum o uklanjanju barijera ruskom izvozu hrane i đubriva.

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je u ponedeljak da su ukrajinske snage ponovo preuzele kontrolu nad nekoliko naftnih platformi kod obale u blizini Krima.

U objavi ukrajinske vojske na društvenoj mreži Telegram navodi se da su njene specijalne snage oštetile ruski borbeni avion SU-30 i zaplenile helikoptersku municiju i radarsku opremu.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija zaplenila naftne platforme 2015. godine i koristila ih u vojne svrhe.