Dogovor o registarskim tablicama je postignut, Predsjednica Kosova se zahvalila SAD na posvećenosti postizanju sporazuma u ​​Briselu

Kosovska i srpska strana postigle su dogovor u vezi sa registarskim tablicama, potvrdio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz pomoć EU, dogovorili o mjerama da izbjegnu dalju eskalaciju i da se u potpunosti fokusiraju na prijedlog za normalizaciju odnosa između njih“, napisao je Borel. Tvitter.

„Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova i Kosovo će obustaviti dalje radnje oko preregistracije vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima. Zahvaljujem se specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku i strankama na trudu“, dodao je on.

Glavni pregovarači dvije zemlje sastali su se u sredu u Briselu na sastanku koji je trajao više od šest sati razgovora poslednjeg dana dodatnog roka za sporazum o registarskim tablicama, priije nego što je Kosovo počelo da kažnjava vozače nelegalnim registarskim tablicama.

Potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi sastao se sa Petrom Petkovićem, uz posredovanje izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kosovo je na zahtijev SAD odložilo za 48 sati sprovođenje druge faze odluke o preregistraciji automobila sa nelegalnim srpskim tablicama u RKS – Republika Kosovo.

Prva faza je predviđala ukor, druga je predviđala izricanje novčane kazne, a kasnije je trebalo da budu postavljene i neke probne tablice. Odlukom Vlade, posle 21. aprila na Kosovu više ne bi trebalo da bude vozila sa ovakvim tablicama koje izdaju srpske vlasti.

Srbija – koja kosovskim Srbima izdaje ilegalne registarske tablice od posleratne 1999. godine, protivi se ovom planu – insistirajući na neutralnim registarskim tablicama za status Kosova. Kao rezultat povišenih tenzija, Srbi sa sjevera Kosova – gde uglavnom kruže vozila sa ilegalnim tablicama – podnijeli su ostavke iz institucija Kosova.

Predsednica Osmani zahvaljuje SAD na posvećenosti postizanju sporazuma u ​​Briselu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je Vladi Sjedinjenih Američkih Država i ambasadoru Džefu Hovenijeu na postizanju sadašnjeg dogovora u Briselu, a Osmani je preko Tviter mreže izrazila da je neophodna njihova podrška dijalogu.

„Želim da se zahvalim američkom ambasadoru na Kosovu Džefu Hovenijeu i američkoj vladi na njihovoj posvećenosti postizanju današnjeg sporazuma u ​​Briselu.

Njihova podrška procesu dijaloga između Kosova i Srbije je neophodna. Kosovo je zahvalno“ – napisao je Osmani.

Prema sporazumu, Srbija će obustaviti izdavanje registarskih tablica za gradove Kosova, dok će Kosovo obustaviti radnje u vezi sa preregistracijom vozila. „Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje vezane za da uz preregistraciju vozila.

Pozvaću strane narednih dana da razgovaraju o narednim koracima”, napisao je predstavnik EU Džozef Borel. Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi i Srbije Petar Petković sastao se danas u Briselu na poslednjem odbaciti napore da se iznađu riješenja u vezi sa pitanjem registarskih oznaka vozila koje koriste kosovski Srbi.