Dogovor sa Srbijom je pitanje nedelja i zahtijeva da se odluka o registarskim tablicama odloži – Eskobarove izjave tokom posjete Kosovu

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Kosovo-Srbija Gabrijel Eskobar posjetio je u sredu Kosovo, u trenutku kada je ostalo samo 10 dana da građani Srbije imaju priliku da svoje nelegalne registarske tablice izdate od strane Srbije, prebace na RKS.

Tokom posjete Kosovu, Eskobar se sastao sa predsjednicom zemlje Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Tokom dana, na dvije konferencije za štampu, onaj sa predsjednicom Osmani i premijerom Kurtijem, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar bio je uzdržan i nije iznosio detalje o procjesu dijaloga.

U oba sastanka novinarska pitanja nisu bila dozvoljena u izjavama za štampu.

Eskobar je u televizijskom nastupu izjavio da je konačni sporazum Kosova i Srbije pitanje nedelja.

Eskobar je rekao da je na obije strane i na posrednicima da odrede rokove.

„Čuo sam svoje evropske kolege kako govore da je to pitanje nedijelja, a ne godina. Za dogovor, za put naprijed. Dakle, pored toga, na obije strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo“.

„Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svako mora da preuzme odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu“, izjavio je Eskobar na Kanalu10.

On je govorio i o francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma Kosova i Srbije.

On je istakao da sve što evropske zemlje predlože za dijalog treba shvatiti ozbiljno.

„Mi ćemo ovo podržati. Mislimo da bi, kako nam je objašnjeno, ovaj prijedlog značio bližu posvećenost i integraciju Kosova, a potencijalno i Srbije, i evroatlantske integracije… Da, mi ga u potpunosti podržavamo. I moram da dodam da smo uvijek podržavali priznavanje Kosova kao nezavisne i suverene države i podržaili bismo ga u UN i u svim drugim evropskim strukturama“, izjavio je Eskobar.

Američki izaslanik za dijalog saopštio je i da su zatražili da se odluka o registarskim tablicama odloži za 10 mjeseci. On je rekao da nisu dobili obavezu od Osmanijeve i Kurtija u vezi sa tim.

„Ne, nismo ga dobili. Tako da još uvjek čekam ovo. Znam da će doći i drugi zvaničnici iz Kvinte, gospodin Lajčak će biti ovde. Želim da budem siguran da ljudi koji su uključeni u pregovore čuju pozitivan odgovor na ovo“, rekao je Eskobar.

A na konferenciji za novinare poslije sastanka, američki emisar za dijalog je rekao da je partnerstvo Kosova sa SAD postojano.

„Mislim da ste dobro rekli, to je nepokolebljivo partnerstvo Kosova i SAD. Razgovarali smo i o pitanjima odnosa sa Srbijom, regionalnim implikacijama dijaloga, značaju nastavka američke podrške vašoj nezavisnosti i suverenitetu“, rekao je Eskobar.

On je dodao da je važno da se Kosovo uskladi sa evropskim vrijednostima u ovom veoma važnom trenutku krize na evropskom kontinentu.

„SAD podržavaju Kosovo u svim njegovim evroatlantskim aspiracijama. Hvala vam na prijateljstvu, partnerstvu i gostoprimstvu“, rekao je Eskobar.