Dolazi dijaspora, evo kakva je situacija na graničnim prelazima

Zbog situacije na sjeveru, Vlada je prije nekoliko dana pozvala sunarodnike da izbegavaju put kroz Srbiju kako bi došli na Kosovo. Iako u manjoj mjeri, i ove godine put kroz Srbiju koriste sunarodnici.

Međutim, manja upotreba ovog puta značila je da nema dužih čekanja na graničnom prelazu Merdare.

Sunarodnik Safet Mehmetaj prošao je granični prelaz između Kosova i Srbije u Merdaru. Na Kosovo je stigao posle mnogo sati na putu iz Njemačke.

Međutim, put iz dijaspore na Kosovo nije lak. Endrit Bulatovci, koji je došao iz Njemačke, govori o teškoćama ovog dugog putovanja.

„Ne koriste svi automobile da bi došli na Kosovo. Drugi biraju da dođu autobusom”, rekao je Bulatovci za RTK.

Driton Bajčinca, vozač autobusa koji dolazi iz Francuske, kaže da je putovanje proteklo bez problema, ističući koliko često postoje autobuske linije.

Prema podacima Nacionalnog centra za upravljanje granicom, vreme čekanja za ulazak i izlazak sa Kosova, kako u Merdaru, tako i na drugim graničnim prelazima, nije duže od 5 minuta.

Nakon tenzija na sjeveru zemlje, Vlada je pozvala sunarodnike da izbegavaju granične prijelaze sa Srbijom, da izbegavaju bilo kakve incidente i da koriste druge alternativne pravce.

Neki od onih koji su u nedelju došli na Merdaru, za Klan Kosova tvrde da nisu primjetili nikakve promjene.

Ni drugi sunarodnik koji je imao nacionalnu tetovažu na ruci nije bio u nevolji. Drugi je dodao da Srbiju koriste kao tranzit kako bi maksimalno iskoristili svoj odmor. Korist Srba od njih, za jednog dijasporca, prevazilazi zabunu sa kosovskom politikom.

Osim rizika od maltretiranja, ovogodišnjim dijasporcima još uvjek nije plaćeno osiguranje od strane kosovske vlade, ali ni to za njih nije problem. Granični prijelaz Merdara je obično najprometniji sa kosovskom dijasporom.