Država je dužna da preuzme plaćanje porodiljskog odsustva

Civilno društvo i poslovna zajednica poručuju da država treba da preuzme punu isplatu porodiljskog odsustva. To bi, prema njihovim rečima, uticalo na povećanje nataliteta. U međuvremenu, čak i iz Pokreta Vetevendosje kažu da rade na poboljšanju Zakona o radu, ali ne kažu u kojoj je fazi.

Prema važećem Zakonu o radu na Kosovu, porodiljsko odsustvo traje 12 mjeseci. Prvih 6 mjeseci plaća poslodavac uz naknadu od 70 odsto osnovne zarade; Naredna 3 mjeseca plaća Vlada Kosova, na osnovu prosječne plate na Kosovu, dok su poslednja 3 mjeseca besplatna.

Besa Luža iz civilnog društva, deo različitih studija o regulisanju porodiljskog odsustva, navodi da je hitno da se ovo pitanje reguliše kako bi država oslobodila privredne subjekte obaveze plaćanja trudnicama.

„U poslednje tri godine dosta smo radili sa organizacijama civilnog društva i nakon brojnih studija smo došli do zaključka da je način regulisanja porodiljskog odsustva, čiji je teret prepušten privredi, a ne državi kao u svim zemljama, stvara situaciju u kojoj preduzeća, posebno privatni sektor, ne zapošljavaju mlade žene koje su u reproduktivnom dobu, koje jesu ili ako ih zapošljavaju, kada shvate da su pre odlaska na porodiljsko odsustvo, već pronalaze puteve od legalnih do ilegalnih, sa različitim pritiscima, kojima ih teraju da napuste posao… Umjesto da budu nagrađeni za porast stanovništva, koji je problematičan u svim zemljama regiona, oni su su kažnjeni jer osnivaju porodicu, ovo je apsurdna situacija“, kaže Luža.

Tokom studije koju su sproveli sa ženama Kosova, na pitanje „šta vam je najvažnije u životu”, Luža kaže da je 90 odsto odgovora bilo o djeci. Dakle, kako kaže, u interesu žena je da postanu majke, ali dobre socijalne politike nema.

Luža naglašava da su ove preporuke razmatrane i na sastancima sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem. To što nije bilo pozitivnog pomaka, Luža smatra da je to zbog ideje Vlade da se promjeni ceo Zakon o radu, ali da pitanje porodiljstva zahtijeva brzu reakciju.

„Imali smo i razgovore sa ministrom Hekuranom Muratijem nekoliko puta na sastancima i on je izrazio spremnost i rekao da ni cijena nije velika. Ali čini mi se da je kašnjenje zbog toga što je ideja da se Zakon o radu u potpunosti promjeni i u nekim drugim oblastima. Tu se nismo složili, jer smo tražili da se hitno promjeni ovaj deo porodilišta, dok oni imaju ideju da nastave da menjaju kompletan Zakon o radu i po drugim kriterijumima evropskih standarda, ali da je za to potrebno mnogo vremena, čak i nekoliko godina… Jer ako sačekamo još koju godinu, ova situacija sa zaposlenim ženama, posebno trudnicama, je veoma zabrinjavajuća“, kaže Luža.

Izvršna direktorka Privredne komore Kosova Žana Bećiri navodi da je DHTIK uputio nekoliko žalbi koje su već poznate Vladi u vezi sa ovim pitanjem, ali je dodala da do sada nisu dobili odgovor. Bećiri smatra da država treba da preuzme odgovornost za plaćanje trudnica, a ne poslodavci.

„Mi smo kao Privredna komora uputili nekoliko žalbi koje su već poznate Vladi Kosova, jer smatramo da treba menjati Zakon o radu, posebno ovaj deo (pitanje porodiljskih naknada). Jer najveći teret pada na poslodavca, što ne bi trebalo da se desi, već država treba da preuzme svoje obaveze. U takvim uslovima to dovodi do stagnacije u napretku položaja žene na tržištu rada, jer danas radnica više košta posao ako se uzme u obzir iznosom koji se plaća, nego radnik. To automatski dovodi do stagnacije u podizanju položaja žena na Kosovu… To utiče i na smanjenje nataliteta, što pokazuju brojke proteklih godina, koji je drastično pao“, kaže Bećiri.

Poslanica Pokreta Vetevendosje Tinka Kurti, koja je nedavno po drugi put postala majka, kaže da bi bilo veoma pozitivno da država preuzme punu porodiljsku naknadu.

Ona kaže da Vlada radi na promjeni zakona u cijelini.

„Veoma je pozitivno kada država dobije perisper, čak i punu (uplatu), odnosno ono što poslodavac ima do sada, da država preuzme, da izvrši ovu uplatu. Ovo bi takođe uticalo na zapošljavanje žena i njihova ukupna iskustva. Sadašnja vlast već radi na promjeni zakona u cijelini gde će se baviti ovim dijelom i jedva čekamo da dođe i u parlament“, kaže Kurti.

Vlada Kosova je 2021. godine uvela mijeru da se trudnice koje su godinu dana nezaposlene dobijaju 6 mjeseci sa 170 evra, iako je prema obećanju predizborne kampanje trebalo da bude 250 evra. Sa istim iznosom, od 170 evra, za 3 mjeseca odlučeno je da se isplate i ostale trudnoće. Ova odluka je stupila na snagu 01.08.2021.

Opština Priština je među rijetkim opštinskim institucijama koja je odlučila da sa 500 evra kao hitnu pomoć podrži trudnice u težim materijalnim uslovima.

Koordinator Uprave za socijalnu zaštitu u glavnom gradu Premtim Fazliu, govoreći o proceduri apliciranja, kaže da su ove godine do sada 22 žene korisnice ove pomoći.

„Kriterijumi su jednostavni, jer barem majka, koja je rođena da bude deo šeme socijalne pomoći, mora da bude stanovnik opštine Priština, a zatim i ostala prateća dokumenta koja su uglavnom i sa rezimeom ovih dokumente koje podnose Upravi za socijalnu zaštitu i ovako ih kompletiramo kao dokumentaciju i ispituje ih nadležna komisija kako bi im se otvorio put za subvenciju od 500 evra, kao hitnu pomoć… U međuvremenu , ove godine do sada su bile 23 prijave, od kojih su 22 odobrene, a jedna odbijena zbog nedostatka dokumentacije, što statistički znači da je stranka koja se prijavila iz druge opštine“, kaže Fazliu za KosovaPress.