Države članice EU postigle su dogovor da otvore pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makednonijom što je u Briselu i formalno urađeno.

Albanski premijer Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski  u Briselu su se sastali sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen te zvanično započeli pregovore o pridruživanju njihovih zemalja Evropskoj uniji.

“Pokazali ste strpljenje, viziju i liderstvo. Iznova ste dokazali svoju privrženost evropskim vrijednostima, kao prijatelji i pouzdani partneri. Svi ćemo imati koristi kada jednog dana zaželimo dobrodošlicu Albaniji i Sjevernoj Makedoniji u EU”, kazala je Von der Leyen.

Naredni korak na putu Albanije i Sjeverne Makedonije kao članstvu u EU jeste provjera usklađenosti nacionalnih zakonodavstava sa evropskom pravnom, na čemu zajedno rade države i Evropska komisija. Cilj je upoznavanje sa agendom te izrada nacrta planova za dalje usklađivanje zakonodavstva.

Češki premijer Petr Fiala ranije je kazao da je ovo još jedan važan korak ka približavanju zemalja Zapadnog Balkana EU te veliki uspjeh predsjedavanja njegove države EU.