Ekonomska zona u Prizrenu i dalje nije u funkciji, privrednici čekaju

U Prizrenu, stotine preduzeća godinama traže funkcionalizaciju ekonomske zone. Iako je prošlo više od 10 godina, prizrenska preduzeća još nisu uspela da imaju svoju kuću.

Prije više od decenije, tadašnja lokalna samouprava Prizrena dodijelila je 80 hektara zemljišta za izgradnju „Biznis parka“ u ovoj opštini. Prošlo je mnogo godina, a ovo područje još nije operacionalizovano. Afrim Tejeci iz Preduzetničke i zanatlijske komore Prizrena kaže da su polagali velike nade u funkcionalizaciju ovog prostora, što bi takođe bio razlog za novo zapošljavanje.

„Drugi gradovi su napredovali u ovom aspektu, mi kao predstavnici poslovne zajednice, iako imamo mnogo posjeta i veliko interesovanje za ovu industrijsku oblast, još uvek nemamo ništa konkretno da pomognemo preduzećima, tako da kada im se pomogne privrednicima, bar će biti novih radnih mjesta i jedino mjesto zapošljavanja su ove industrijske oblasti“, kaže Tejeci.

Te investicije koje su do sada vršene u ovoj oblasti vjerovatno se ne mogu prilagoditi zahtijevima naše privrede, kaže Ediz Ćabrati iz udruženja “Esnaf”.

„Danas je pitanje dekarbonizacije, pitanje zagađenja vazduha, zagađenja bukom, zagađenja vode, sve su to stvari koje treba predvideti, za pravi industrijski park, sa evropskim standardima koje moramo da ispunimo“, kaže Ćabrati.

Službenici opštine Prizren najavljuju da će do kraja ove godine sve biti spremno za Nacionalni poslovni park u Prizrenu.

„Na kraju smo komisije koja će izvršiti parcijalizaciju ovog područja, dok će negde krajem 2024. godine opština Prizren biti spremna da formira komisiju koja će raspisati javni poziv za preduzeća koja žele da se presele. u ovoj oblasti mogu da ostvare svoje pravo i mi razmišljamo o povećanju broja zaposlenih“, kaže Imer Berisha iz Kancelarije za odnose sa javnošću u Prizrenu.

Ministarka Rozeta Hajdari je prije nekoliko dana u Prizrenu saopštila da su obezbijedili budžet za naredne tri godine za oko 33 miliona evra, koji će podržati izgradnju industrijskih i tehnoloških parkova u Vučitrnu, Suvoj Reci, Vitini, Lipljanu, Orahovcu, da se nastavi izgradnja novih parkova u narednim godinama.

Prizren se ne pominje u ovim planovima.

U opštini Prizren registrovano je na stotine preduzeća koja žele da imaju svoj dom, kažu predstavnici udruženja, prenosi RTK.