Emilija Redžepi očekuje sprovođenje evropskog prijedloga

U 420.emisiji Slobodno srpski gostovala je zamjenica predsjednika Vlade Kosova zadužena za ljudska prava i nevećinske zajednice Emilija Redžepi. U intervjuu Budimiru Ničiču ona ja izrazila očekivanje da će se Evropski plan o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, uključujući i Ohrdski sporazum o njegovoj implementaciji, u potpunosti ostvariti.

„Ozbiljnost ovog prijedloga ili dogovora je veća zato što na čelu tog sporazuma stoje dvije velike evropske sile poput Njemačke i Francuske, pod pokriviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država i sa novim sada aneksom koji je dodat u Ohridu jeste praćenje implementacije odnosno monitoring će vršiti Evropska unija i tu su sad i mjere sankcionisanja ukoliko jedna od strana ne pristupi pravom načinu impementiranja tog sporazuma onako kako je dogovoreno. Znate kako, izgubili smo puno vremna, izgubili smo više od decenije riješavajući ili neriješavajući…“, kaže Redžepi.

Tvrdi da je Kurtijeva vlada ozbiljna koja na pravi način riješava probleme i obaveze i okrivljuje prethodne vlasti za to što Briselski sporazum nije implementiran u potpunosti.

„Zašto do sada to nije bilo sprovedeno? Imam iskustva i bila sam dio možda ne izvršne vlasti u ranijem periodu, ali u zakonodavnoj vlasti sigurno nekoliko puta u parlamentu Kosova, kao poslanica. I znam da nije postojala niti volja, niti spremnost, niti ozbiljnost da se pristupi pravom načinu riješavanja i implementaciji tog sporazuma“, tvdi zamjenica kosovskog premijera.

Kaže da obije strane nemaju drugu alternativu, i kosovska i srpska nego put ka Evropskoj uniji.

“Obije strane gube velika finanijska sredstva za svoj ekonomski oporavak i eknomski razvoj i progresivni razvoj na putu ka Evropskoj uniji da svojim građanima bar malo poboljšaju životni standard, tako da nikome nije u interesu da stagnira ovaj proces. Bilo koja strana da to uradi sigurno će biti sankcionisana i izgubićemo… Kosovo može da izgubi članstvo u EU, može da izgubi milionski fond kapitalnih ulaganja za ekonomski razvoj iz evropskih fondova. Srbija još više…”

Za pregovaračkim stolom nema crvenih linija

Osvrćući se na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča da neče prihvatiti nezavisnost Kosova i stolicu u Ujedinjenim nacijama, Emilija Režepi kaže da u pregovorima ne smeju da budu crvene linije.

„Ako su dvije strane sijele za jednim stolom i ako su razgovarale i dogovorile se pod nečijim pokroviteljstvom, a to nije bilo koje pokroviteljstvom nego su to važne svjetske sile u svakom smislu nema crvenih linija. Ako želite normalizaciju odnosa i zajednički suživot, nema crvenih linija. Tu morate pronaći način da prevaziđete te crvene linije zato što smatram da ukoliko, a naravno da vi imate informacije i pročitali ste svaku tačku tog sporazuma i aneks koji je dodat tom sporazumu, obije strane su se usaglasile i zaklele da Srbija ne može zaustaviti Kosovo prema članstvu u Evropskoj uniji, niti prema bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji“, tvrdi Redžepi.

Zašto Kosovo nema direktora Kancelarije za zajednice

Komentarišući nedavno objavljen izvještaj  Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, Redžepi priznaje da ima određenih problema u vezi sa etničkim motivisanim nasiljem i da za to nema opravdanja.

„Ne mogu Amerikanci da ne shvate dobro ili da pogriješe. To je nešto što su oni, uvek realni u nečemu i to je nešto sa čime se mi suočavamo, s tim, svih ovih godina. E sada mi na Balkanu uvjek želimo nešto ili da preuveličamo ili preskočimo, ali neko će nam reći da to nije dobro što radimo, tako da je ovaj izvještaj za mene realan“, ocijenjuje Emilija Redžepi.

Iako tvrdi da je Premijer Kurti odgovaran političar koji se iskreno bori protiv korupcije, priznaje da postoje određene pukotine u njegovom kabinetu.  Takav primjer je i činjenica da Kancelarija za zajednice pri Kabinetu premijera Kosova već duže vrijeme nema svog direktora, a da su stotine hiljade evra namenjene za njen rad ostale neiskorišćene i vraćene u budžet.

„Ja svake nedelje tražim da imamo direktora i svake nedelje tražim da ta Kancelarija bude pristupačnija za nevećinske zajednice. Premijer je postavio neku Elizabetu koja vodi tu Kancelariju, ja sam se malo sklonila od toga, pratim šta će se dogoditi. Videćemo.“, komentariše potpredsjednica u Kurtijevom kabinetu.

Iako je u Vladi neposredno zadužena za manjine, tvrdi da rad ove kancelarije nije njena, nego lično premijerova nadležnost.

„Ono što mene zanima je nefunkcionalnost te Kancelarije i dodijeljivanje sredstava koja su namjenjena za nevećinske zajednice, a preusmjerena su negdije sasvim drugo”, tvrdi Redžepi.

Na pitanje voditelja –  gde, odgovorila je;

„Kada sam ja postavila pitanje njoj (Elizabet ) gde ta sredstva idu ona kaže da su svi kriterijumi tog javnog poziva bili transparentni, da se dodeljivanje sredstava nevladinim organizacijama albanskim, pre svega 80% su skoro albanske NVO dobile taj fond i ja sam bila protiv toga i u tom momentu malo sam se sklonila“, priznaje potpredsjednica Vlade Kosova zadužena za ljudska prava i nevećinske zajednice Emilija Redžepi u intervjuu za Slobodno srpski.