Emilija Redžepi prenosi poruke iz Bosne: Budite oprezni sa Udruženjem

Zamjenica kosovskog premijera Emilija Redžepi prenijela je poruku Organizacije “Majke Srebrenice” da Kosovo treba da bude oprezno sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Takođe je istakla da joj iz Bosne rekli da oni nisu bili umješani u napad u Banjskoj 24. septembra.

Redžepi je govorila i o mogućnosti finalizacije sporazuma o slobodi kretanja i priznavanju ličnih dokumenata.

Govoreći o zahtijevu za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, potpredsjednica vlade je prenijela poruke da Kosovo treba da izbegava stvaranje „Srpske republike”.

„Posjetila sam i Bosansko nacionalno vijeće, zatim Organizaciju ‘Majke Srebrenice’ gdje moram da izrazim žaljenje za majke ovog udruženja i moram im prenijeti upozorenje o udruživanju sa većinski srpskim opštinama, tako da da smo pažljivi prema ovoj temi upozoravajući me šta srpske vlasti tamo rade iz Republike Srbije, donoseći samo stagnaciju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, rekao je Redžepi za EO.

Ona je dalje rekla da su mnogi privrednici ove države izrazili interesovanje za ulaganje na Kosovu, au međuvremenu će sledeće godine biti održan sastanak o ovom pitanju.

„Imala sam i mnogo televizijskih nastupa na teme mira, stabilizacije i ratifikacije sporazuma kako bi se naši građani mogli slobodno kretati na teritoriji Bosne i Hercegovine i obrnuto. Posjetio sam i privrednu zonu u gradu Tešanj (Tešanj) gde su mnogi privrednici izrazili interesovanje za ulaganje na Kosovu. Uskoro ćemo zajedno sa našim premijerom dogovoriti sastanak sa ovom grupom investitora, oni će doći na Kosovo i videćemo aspekte saradnje sa našim privrednicima i proizvođačima“, navela je Redžepi.

Napad na Banjsku 24. septembra bio je tema razgovora iu susjednoj zemlji.

Zamjenica kosovskog premijera je rekla da je od ministra unutrašnjih poslova dobila garancije da ova zemlja nije umješana u nemire na sjeveru i da oružje nije obezbijedila Bosna.

„U Bosni sam posjetila i da pogledam aspekte sporazuma o slobodnom kretanju i priznavanju identifikacionih dokumenata, prijedlog je prošao Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, sada se očekuje da prođe i Vijeću ministara. Nadam se da će do kraja februara slijedeće godine biti odobreno. Tada sam se zvanično sastala sa federalnim ministrom policije ili unutrašnjih poslova, sa Ramom Isakom, koji je dao doprinos kada smo bili u nevolji na sjeveru zemlje kada su srpske vlasti pokušale da spekulišu o oružju koje je švercovano iz Bosne upravo iz Tuzla. Ministar je brzo reagovao i obavjestio javnost da to oružje nije došlo iz Bosne i da su to spekulacije srpskih vlasti“, rekala je Redžepi.