Escobar: Kosovo da odloži rok za tablice i stavi na dnevni red Asocijaciju srpskih opština

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da Kosovo mora da ispuni zapadne zahteve po pitanju automobilskih tablica i formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je Srbiji postalo jasno da će povlačenje Srbi iz kosovskih institucija je beskorisno.

U intervjuu Glasu Amerike, gospodin Eskobar je situaciju na sjeveru Kosova ocijenio kao prilično opasnom, gde su lokalne institucije ostale bez srpskih službenika, koji su se povukli zbog neslaganja sa odlukom Vlade da zamjeni automobilske tablice koje izdaje Srbija.

„Bili smo veoma jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obije strane. Od strane Kosova, zatražili smo period od godinu dana za sprovođenje kampanje javnog obavještavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promeni registarske tablice automobila. Pozivamo ih i da počnu sa stavljanjem na dnevni red pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Ovo je zahtijev. Sa naše tačke gledišta i stanovišta Kvintivih partnera, ovo je zahtijev i mi ćemo ostati čvrsti. Sa srpske strane smatramo da svaki protest treba da bude miran, a uklanjanje Srba iz institucija nije korisno. Pozivam stranke da budu spremne da odmah ispune ova pitanja“, rekao je on.

Gospodin Eskobar je rekao da je vrijeme za više dijaloga i da su Sjedinjene Države bile veoma jasne tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od strane Kosova.

„Takođe smo bili vrlo jasni sa srpskom stranom da se slažemo da pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom bude na dnevnom redu. Razgovarao sam sa širokim spektrom glasova unutar Kosova koji ovo podržavaju i koji su voljni da pomognu Kosovu da ispuni svoje međunarodne obaveze po ovom pitanju“, rekao je gospodin Eskobar.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u ponedeljak da Srbija pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum dve zemlje pokušavajući da destabilizuje situaciju na sjeveru Kosova. Gospodin Eskobar, koji podržava francusko-njemački predlog, ne slaže se sa ovom izjavom.

„Ne, ne mislim tako. Mislim da je reakcija u onome što se dešava na terenu. Što se tiče francusko-njemačkog predloga, još je rano da odmeravamo odgovore. Ova situacija, ova kriza se mora tretirati onakva kakva jeste. Postoje tenzije koje se povećavaju zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nedostatka volje da se učestvuje i u potpunosti uključi u dijalog“, rekao je gospodin Eskobar.

On je naglasio da uprkos rezultatima izbora u utorak u SAD, neće biti promjene u američkom pristupu Zapadnom Balkanu.

„Naš stav o Zapadnom Balkanu je da region treba da se integriše u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja, što znači članstvo u Evropskoj uniji za sve, članstvo u NATO za one koji žele i regionalna integracija za sve kako bi se riješile razlike. između njih. Dakle, ništa se neće promjeniti kao rezultat izbora“, rekao je gospodin Eskobar, ističući da Sjedinjene Države ostaju posvećene bezbijednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Zapravo, upravo su naši napori u koordinaciji sa našim evropskim saveznicima osigurali obnovu rezolucije u Savjetu bezbjednosti za nastavak mirovne misije u Bosni. I iznad svega, imamo snažnu posvjećenost bezbijednosti i stabilnosti Kosova preko Kfora“, rekao je američki izaslanik.