Eskobar je danas u posjeti Kosovu

Specijalni američki izaslanik za dijalog Kosovo-Srbija Gabrijel Eskobar posjetiće danas Kosovo.

U okviru intenziviranja dijaloga, američki diplomata će se danas u 08.45 sastati sa predsjednicom Vjosom Osmanijem. Nakon sastanka biće saopštenje za medije. Pored institucionalnih lidera, Eskobar će se sastati i sa predstavnicima opozicionih partija, prenosi RTK live.

Ostali detalji o ovoj poseti nisu saopšteni, iako je to drugi put za nekoliko nedelja da se Amerikanac Eskobar sastaje sa opozicionim partijama.

Poslednji put na Kosovu, Eskobar je bio zajedno sa Evropljaninom Miroslavom Lajčakom. Ovaj poslednji je prošle nedelje boravio u Prištini, dok je juče posjetio Beograd. Lajčak je u dva sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da su glavne teme razgovora bile registarske tablice i engetika.

Inače, poslednjih nedelja intenzivirani su napori svjetskih lidera u vezi sa pregovorima Kosova i Srbije.

Poslednji je bio američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je telefonom razgovarao sa premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem. A u ovom procesu su angažovani i njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron, koji su dali prijedlog bilateralnog sporazuma.