Eskobar: Kurt je naš partner, iako je ponekad težak partner

Američki emisar za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za Institut za politiku i privredu Jugoistočne Evrope govorio je o svojim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Eskobar je rekao da je Kurti “partner SAD, iako je ponekad težak partner”.

„Gospodin Kurti je naš partner. Ponekad je težak partner, ali je partner. Kosovo je naš partner. Srbija je naš partner. Dakle, u budućnosti želimo da imamo koristi od dobrih odnosa koje imamo sa Kosovom i od poboljšanja odnosa koje imamo sa Srbijom“, rekao je Eskobar.

SAD su okrivile Kurtija za nedavne tenzije na sjeveru, dok su zahtijevale da albanski gradonačelnici ne ulaze u opštinske objekte sjevernih opština. Nakon toga, internacionalci su tražili nove izbore na sjeveru, garantujući učešće Srba. Ali za sada nema dogovora.

Eskobar je rekao da će SAD nastaviti da ostanu angažovane na zapadnom Balkanu.

„Za Vladu SAD Zapadni Balkan ostaje područje ogromnih mogućnosti. Region ima potencijal da bude lider u IT, transportu, energetici, infrastrukturi, transportu, pa čak i turizmu. Region ima odlične univerzitete, talentovanu radnu snagu i relativno mladu radnu snagu“, rekao je Eskobar.

Eskobar je govorio i o dogovoru postignutom u Ohridu.

„U Ohridu smo postigli dogovor. Pravno obavezujući sporazum koji je otvorio vrata za miran, konstruktivan i predvidiv odnos Srbije i Kosova, po evropskim pravilima. Kada smo otišli ​​iz Ohrida, otišli ​​smo sa optimizmom. Za dva mjeseca od kada smo postigli taj dogovor imali smo mnogo političkih kriza i rekao bih da su sve bile predvidive i mogle su se izbeći. Dakle, moramo naći način da odmah deeskaliramo procese, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo fokusiranju na implementaciju Ohridskog sporazuma. Za Srbiju to znači okončanje blokade Kosova ka evropskim i međunarodnim integracijama. Za Kosovo to znači početak procesa implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom. Moramo da radimo u obe ove oblasti“, rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da bi, ako bi se SAD pitale, ceo zapadni Balkan bio u Evropskoj uniji do 2030. godine.

Pretpostavljam da će do 2030. godine sve zemlje regiona biti na putu da ispune uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Eskobar prenosi KOHA.net.