Eskobar: Nikada nismo bili tvrdi prema Kosovu, a meki prema Srbiji

Gabrijel Eskobar, američki emisar za zapadni Balkan, rekao je da Sjedinjene Američke Države nikada nisu bile stroge prema Kosovu, a meke prema Srbiji.

On je rekao da su sve akcije SAD za Kosovo bile protiv zahtijeva Srbije.

„Sve što smo uradili u poslijednjih 90 dana i 15 godina je bilo u korist Kosova. Srbija nije htijela da ga priznamo, ali jesmo. Srbija nije htijela kampanju za priznanje, ali smo je uradili. Srbija je čak u poslijednjih 90 dana htijela da pritisne Kosovo da izbegne izbore, mi to nismo uradili. Hteo je da kažemo da su izbori bili nezakoniti, nismo. Hteo je da kaže da su gradonačelnici nezakoniti, mi to nismo rekli i prepoznali smo ih. Izazivam bilo koga da mi kaže gde smo bili teški sa Kosovom, a meki sa Srbijom“, rekao je on, dodajući da su SAD gurnule Kosovo po pitanju Savjeta Evrope i da to zahtijeva „blisku koordinaciju“ sa Kosova.

„On takođe treba da razumije svoje međunarodne obaveze. Ne mislim da je to nešto što nam je bilo teško prema Kosovu. Naprotiv, suprotno“, rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da opštinama sa srpskom većinom treba dozvoliti da ljudima koji tamo žive pružaju usluge na srpskom jeziku.

Escobar je rekao da Kfor ima punu podršku SAD.

„Kosovo mora brzo da dijeluje i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom. Međunarodne obaveze Ohrida moraju biti ispunjene“, izjavio je on.

Emisar EU Miroslav Lajčak rekao je da je jedini logičan put put normalizacije.

On je rekao da oni ne pokušavaju da budu između dve strane.

Prema njegovim riječima, za normalizaciju odnosa treba da postoji formula koja omogućava Srbima da imaju zaštitu svog jezika i kulture, ali, kako je naglasio, istovremeno treba poštovati ustavni okvir.

On je dodao da je neophodno napraviti statut koji je zasnovan na najboljem funkcionalnom modelu EU.

„To je veoma interesantan prijedlog koji uvažava zabrinutosti obije strane. Nadamo se da će o tome biti dogovora“, rekao je on.

On je rekao da Kfor ne želi da zauvejk ostane na sjeveru.

„Mislim da nemamo vremena da budemo strateški. Posle nove godine, Kosovo neće biti u centru pažnje”, rekao je on, pominjući nove evropske izbore slijedeće godine.