Eskobar: Odlučujuća asocijacija, treba više insistirati na implementaciji nego na okupljanju stranaka

Poslednjeg dana svog mandata kao emisara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar govorio je o dijalogu Kosovo-Srbija.

Eskobar je rekao da treba više insistirati na implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom, a ne na okupljanju stranaka, jer je u nekim slučajevima primjetio nedostatak volje za to.

„Treba više insistirati na implementaciji Zajednice nego na posredovanju da se dvije stranke udruže, jer smo u nekim slučajevima primjetili nedostatak volje i na jednoj i na drugoj strani. Tumačenje i implementacija Asocijacije je apsolutno ključna za Kosovo. To je najteže, dakle kao najteže, bilo je važno da Kosovo da signal da ima volje da se pozabavi pitanjem srpske manjine na svojoj teritoriji“, rekao je Eskobar u intervjuu za Centar za Evropu Atlantski savjet.

On je rekao da bi prihvatanje evropskog predloga dalo Amerikancima mogućnost da lobiraju kod evropskih država koje nisu priznale Kosovo, da to učine, ali da za to nemaju materijala.

„Iz američke perspektive, pošto je evropski put uključivao važne dijelove Asocijacije na svakom koraku, smatramo da bi prihvatanjem evropskog prijedloga, kroz evropski proces koji je dijalog i sporazum koji garantuje Evropska unija, dalo Amerikanci prilika da lobiraju u evropskim zemljama da kažu da je Kosovo uradilo sve što je Evropa tražila i da traže novo priznanje. Bez ovoga, recimo, nismo imali mnogo materijala za rad“, izjavio je Eskobar.