Eskobar sa porukom za Kurta: Molim te, ne gubi vrijeme

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u nekoliko intervjua otvoreno izrazio kritike kosovske strane u procesu dijaloga sa Srbijom, prenosi Gazeta Sinjali.

Eskobar je pozvao da Kosovo bude konstruktivnije u dijalogu i da njegov premijer Aljbin Kurti ima pragmatičniji i realniji pristup u odnosu na Evropsku uniju.

Američki emisar je u intervjuu koji je sinoć objavljen u srpskom mediju ‘Pavlović danas’ imao kratku, ali jasnu poruku za Kurtija.

„Molim vas, ne gubite vrijeme“, rekao je Eskobar.

Inače, Eskobar je za RSE rekao da je zabrinut zbog poruka koje stižu iz Prištine, u kojima se kritikuje evropski emisar za dijalog Miroslav Lajčak.

Eskobar je rekao da u posredniku u dijalogu Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku „ne vidi dokaze pristrasnosti“.

„Ne vidim nikakve dokaze o dosluhu u radu na unapređenju interesa Srbije za ovo“, rekao je Eskobar.

Esobar je naglasio da SAD očekuju da obije strane “pojačaju svoju posvećenost i da Kosovo pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU”.

Kurti još nije nagovestio šta će biti njegov slijedeći korak u dijalogu sa Srbijom.

Sve što je uradio je da se pojavio na konferenciji za medije i izjavio da se specijalni predstavnik EU „pozicionirao protiv Kosova“.

U međuvremenu, nakon poslednje neuspješne runde dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije u Briselu, Evropska unija (EU) je premijera Kosova Aljbina Kurtija smatrala odgovornim za to što u dijalogu nije bilo naprijetka.