Eskobar: SAD očekuju prijedlog Vlade Kosova za ZSO do sastanka u Briselu 2. maja

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kaže da očekuje da će imati predlog Vlade Kosova za Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO) do 2. maja, kada se lideri Beograda i Prištine sastaju u Briselu.

“Nadam se da će do 2. maja postojati neki izvodljiv nacrt”, izjavio je Eskobar u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za južnu i centralnu Evropu, rekao je da je došlo do napretka u vezi sa pitanjem zajednice i – kako je naveo – „velike evolucije u stavu Vlade Kosova, a posebno premijera Aljbina Kurtija, da prihvati tu zakonsku obavezu“.

“To je postojeća obaveza, prema Briselskom sporazumu, što je bilo veoma teško za vladu, i posebno za tu konkretnu stranku, da je prihvate kao obavezujuću, ali sada govore o njoj kao obavezi. Pristali su na nju i javno rekli šta je okvir i šta treba da budu parametri za formiranje zajednice, a mi se slažemo sa tim parametrima”, rekao je Eskobar.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da će Sjedinjene Države priznati nedeljne izbore na Sjeveru Kosova čak i ako ih Srpska lista bojkotuje, rekavši da „bojkot ne definiše izbore“.

“Mi smo pozvali, a i ja sam lično intervenisao i pozvao Srpsku listu da učestvuje i da se ne odriče uticaja koji može da ima. Sami su odlučili da ne učestvuju. Ali ti izbori su ustavna obaveza. Postoje upražnjena mjesta. Postoje ljudi koji ne dobijaju usluge u svojim opštinama jer nema lidera. Ako ovi izbori budu pošteni i pravedni, kao što očekujem da će biti, iz naše perspektive rezultat će biti legitiman”, izjavio je Eskobar.

On je rekao da se nada da će Srbi na Kosovu naći način da se vrate u institucije. Međutim, Eskobar je dodao da bojkot ne bi trebalo da odloži osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Ta obaveza je jedan neposredan, postojeći zahtijev. Bez obzira ko je na vlasti, ta institucija, zajednica, mora da bude formirana”, naglasio je Eskobar.

Eskobar je pohvalio Ohridski sporazum kao „izvanredan” i rekao da će, ako se bude pravilno primjenio, uvesti „novu eru u mirnim odnosima između Srbije i Kosova” i utrti put za njihovu evroatlantsku budućnost prenosi, (VOA) glas Amerike.