Eskobar za Die Presse: Kosovo je reklo kakva neće da ZSO bude ali treba reći kakva bi trebala?

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar diplomata koji je veći deo diplomatske karijere proveo u državama bivše Jugoslavije je u intervju za austrijski list “Die Presse”, da predstave ono šta bi trebala biti ZSO sobzirom da je do sada bilo govora o tome šta ne bi trebala biti prenosi Kosova.info

ZSO je tema razgovora između Kosova i Srbije

„To ne zavisi od njega. Ovo nije stvar između Kurtija i Srbije. Ovo je pitanje između Republike Kosovo i Republike Srbije. Čak i ako Kurti to ne želi, ova ZSO će doći.

Pitanje je: da li Kosovo želi da čeka evroatlantske integracije dok njegov premijer ne ispuni svoje zakonske obaveze?“, naveo je Eskobar.

Eskobar je ponovio da ZSO neće biti Republika Srpska, ali da je to međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo na sebe.

“Ovo neće biti nova Republika Srpska kao što je to u Bosni i Hercegovini. Osnivanje ZSO na Kosovu je međunarodna obaveza, pravno obavezujuća. Ona se pominje u Briselskom sporazumu, zaključcima Evropskog savjeta i Ohridskom sporazumu. A tu je i posvećenost SAD tome. Dakle, treba da dođe do formiranja ZSO.

Pitanje je: kako će to izgledati? Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je BiH, trebalo bi da nam da ideju šta želi. Rekli su nam šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele. Čekamo. Kosovo treba odmah pokrene i da nam da nacrt sporazuma. Jer Ohridski sporazum mnogo zavisi od stvaranja ZSO”, naveo je dalje Eskobar.

Eskobar je govorio i o nedavnim sankcijama uvedenim Kosovu, ali io odnosima sa zvaničnim Beogradom.

„Došlo je do velike promene u našim odnosima sa Srbijom i Kosovom. Tradicionalno, Kosovo ima bliske veze sa Sjedinjenim Državama – i mi ih takođe želimo. Kažemo Kosovu: ZSO nije ustupak Srbiji. Reč je o načinu na koji Kosovo tretira svoju etničku grupu Srba. Sa naše tačke gledišta, nespremnost Prištine da se pokrene ovde pokazuje nedostatak volje da se pokuša pomirenje sa našom zemljom”, izjavio je Eskobar.