EU pom,aže Kosovu sa preko 5 miliona

Evropska komisija je danas prebacila još 5,25 miliona evra u budžet Kosova kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije COVID-19 i brzog povećanja cijena energije i hrane.

U saopštenju za javnost se navodi da današnji transfer donosi direktnu podršku EU budžetu Kosova u okviru ugovora o održivosti potpisanog 2020. godine, u ukupnom iznosu od skoro 26 miliona evra.

„Dok je najgora pandemijska kriza iza nas, Kosovo i EU su pogođeni povećanjem cijena hrane i energije. Ovom isplatom budžetske podrške pomažemo finansijsku likvidnost Kosova za akcije preduzete za podršku malim preduzećima, poljoprivredi i ugroženim grupama, da se suoče sa finansijskim poteškoćama u trenutnoj situaciji“, navodi se u saopštenju.

Budžetska podrška je oblik podrške u kojoj EU nagrađuje vlade za napredak koji postižu u sprovođenju svojih strategija i postizanju ciljeva koje su sebi postavili. Prethodna isplata EU u vezi sa ugovorom o stabilnosti bila je 20,5 miliona evra, isplaćena u decembru 2020.

EU podstiče Vladu Kosova da se pozabavi slabostima u sistemu socijalne pomoći kako bi bolje ciljala siromašne porodice, od kojih neke trenutno nemaju pravo da koriste ovaj sistem. Pošto su raspoloživi prihodi smanjeni posebno za ugrožene grupe, budžetska izdvajanja za sistem socijalne pomoći moraju biti dobro ciljana i transparentna.