EU predstavlja „moderni“ nacrt Asocijacije, poziva Kurtija i Vučića u Brisel

Ne navodeći detalje o čemu se tačno radi, Evropska unija je potvrdila da je napravila „moderni evropski prijedlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada očekuju da stranke to učine za to, ali i za sva ostala pitanja iz obaveza dijaloga da „brzo dijeluje“.

To je nekoliko novinara rekao portparol EU za spoljnu politiku i bezbijednost Peter Stano, rekavši da je to rezultat sastanaka koje je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak tokom vikenda imao u Beogradu i Prištini, gde je boravio. zajedno sa ostalim zapadnim poslanicima.

Stano je potvrdio da su lideri Kosova i Srbije pozvani da odu u Brisel da učestvuju na sastanku, za koji se navodi da je „sastanak podrške dijalogu na marginama Evropskog savjeta“.

Prema izvorima iz EU, oni kažu da „nije nužno u pitanju njihov susret, ali to ostaje da se vidi kasnije“, ali su ipak pozvani da budu u Briselu u četvrtak kada će se održati samit EU.

Za potvrdu su rekli da treba pitati same stranke.

„Razgovori specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka tokom vikenda u Beogradu i Prištini bili su fokusirani na implementaciju Ohridskog sporazuma. Nema namjere da se on smijenjuje. Razgovarano je o raznim predlozima i idejama, neki od njih u pisanoj formi, a ove rasprave će se nastaviti. Tu spada i moderan evropski predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je Stano. „Sada očekujemo brze korake strana, kako bi dokazale da su posvećene nastavku procesa normalizacije, ispunjavanju svojih obaveza iz Sporazuma na putu normalizacije odnosa, kao i svih dogovora iz prošlosti bez odlaganja. i bez preduslova, rekao je. Lideri Kosova i Srbije pozvani su da učestvuju na sastanku kako bi podržali dijalog na marginama Evropskog savjeta kasnije ove nedelje.

Samit EU, ili kako je ovaj sastanak formalno poznat, „Evropski savjet“, održava se u četvrtak i petak u Briselu. Na tom sastanku, među temama razgovora biće i dijalog Kosova i Srbije, kao i bezbijednosna situacija na sjeveru Kosova.

Očekuje se da će lideri EU u zaključcima koji će biti usvojeni izraziti duboku zabrinutost za bezbijednosnu situaciju na sjeveru Kosova, da osude napade na Kosovsku policiju, da zahtijevaju da se privedu izvršioci napada 24. septembra u Banjskoj. pravdi, ali da zahtijeva sprovođenje bez odlaganja i bez preduslova obaveza iz dijaloga.