EU priprema paket sankcija Kosovu

Evropska unija je pripremila početne mjere, poput sankcija Kosovu zbog nepoštovanja zahtijeva za hitnim koracima Vlade Kosova za smanjenje tenzija na sjeveru, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora.

Prema ovim mjerama, sankcije će uključivati suspenziju poziva za učešće Kosova na događajima na visokom nivou i bilateralne posjete Evropske unije i zemalja članica. Sastanci će biti samo kada treba da budu održani kako bi se usredsredili na riješavanje krize na sjeveru Kosova i korake za pronalaženje riješenja.

Očekuje se da će druga sankcija uključiti zajednički rad grupa koje postoje između Kosova i EU, a koje su nastale na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Sjednica pododbora, onog za trgovinu, industriju, carine i poreze, koja je trebalo da bude održana 8. juna, ali nije održana, već je prekinuta. Naredni sastanak, za koji se očekuje da bude prekinut, biće održan 21. i 22. juna Podkomisije za pravdu, slobodu i bezbijednost.

Biće i finansijskih posledica po Kosovo. Predviđena je značajna obustava finansiranja od strane EU nekoliko projekata za koje je Kosovo dalo prijedloge u okviru Investicionog fonda za zapadni Balkan.

EU je, kao sankciju Kosovu, planirala da smanji nivo prisustva javnosti u zajedničkim diješavanjima i događajima u kojima učestvuju članovi Vlade Kosova. Očekuje se da će ova mjera uključiti sastanke u okviru finansijske saradnje.

Inače, tenzije na sjeveru su porasle od 26. maja, kada je kosovska policija pomogla albanskim predsjednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da se, uprkos otporu lokalnog stanovništva, nastanjuju u opštinskim objektima. Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili sa vojnicima iz misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a. U sukobima je povrijeđeno više desetina ljudi sa obije strane. Ovi gradonačelnici su izabrani 23. aprila, glasanjem koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

EU i SAD su Kurtiju postavile tri zahtijeva: smirivanje situacije na sjeveru, održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Ali, Kurti je izneo plan od pet tačaka.

Međutim, EU je saopštila da kosovski premijer nije preduzeo odgovarajuće korake da smanji tenzije na sjeveru.

Sjedinjene Države su takođe otkazale učešće Kosova u vojnim vežbama Defender Europe 23, nazivajući ovo prvom kaznenom mjerom protiv Kosova zbog neispunjavanja zahtijeva međunarodne zajednice.