EULEX nakon incidenata na Sjeveru: Pažljivo pratimo događaje koji mogu da utiču na bezbijednost

Mobilne izviđačke patrole EULEX-a trenutno prate bezbijednosnu situaciju na Sjeveru Kosova, uključujući i Sjevernu Mitrovicu, kao i nedavna dešavanja, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom, saopštili su iz ove misije Evropske unije nakon jučerašnjih incidenata na Sjeveru Kosova.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se juče u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Sjeveru. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena kasno večeras.

Iz EULEX-a su potvrdili da su na zahtijev Kosovske policije i u koordinaciji sa KFOR-om njihove policijske jedinice pružile podršku u obezbijeđivanju prostora oko zgrade OIK-a u Sjevernoj Mitrovici.

Ujedno poručuju da ostaju na oprezu, te da pažljivo prate događaje „koji mogu uticati na bezbijednost Kosova i svih zajednica na Kosovu“.