Fon der Lajen stigla u region, posetu započela u Skoplju, sutra u PR

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započela je danas četvorodnevnu posjetu Severnoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kako je saopštila Evropska komisija, ređajući mesta prema maršruti kojom će se se kretati, ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za zapadni Balkan.

Fon der Lajen je na Međunarodnom aerodromu „Skoplje“ dočekao vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić.

Prema najavi ona se sinoč sastala sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Sutra ujutru fon der Lajen će se susresti i sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kasnije tokom dana otputovaće u Prištinu, gde će se sastati sa kosovskom predsjednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

U utorak ujutro boraviće u Podgorici, gde se sastaje sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i privremenim premijerom Crne Gore, Dritanom Abazovićem.

U popodnevnim časovima istoga dana odlazi u Beograd na sastanke sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerkom, Anom Brnabić.

Fon der Lajen se u sredu u Sarajevu sastaje sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, te predsjedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto.

Tokom svih svojih posjeta imaće konferencije za novinare.

Posjeta je uslijedila nakon njenih sastanaka u Albaniji ranije ovog mjeseca, 15. i 16. oktobra. Tamo je učestvovala na inauguraciji kancelarije za vezu Evropskog koledža u Tirani i na Samitu Berlinskog procesa.

Njenu posjetu je već ranije ove nedelje novinarima najavio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, premda ne otkrivajući ime, ali rekavši da se radi o posjeti evropskog zvaničnika na najvišem nivou koji će se najduže zadržati u Srbiji u odnosu na region.