Fon Kramon: Uvjerena sam da je tekst sporazuma gurnuo pet država EU ka priznanju Kosova

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je za Deutsche Welle na srpskom da evropski prijedlog za koji su se Kosovo i Srbija složile da o tome više nema pregovora, može da ubijedi zemlje EU da nisu priznale Kosovo da to učine.

Iako još nedostaje konačni potpis, ovo je veliki politički uspijeh za EU ​​i za cijeli region“, rekla je Viola fon Kramon, podsjećajući na tenzije poslijednjih mjeseci u sjevernom dijelu Kosova.

Njemačka političarka iz redova Zelenih kaže da je uvjerena da takav tekst francusko-njemačkog plana može da ubijedi Grčku, Španiju, Kipar, Rumuniju i Slovačku da priznaju nezavisnost Kosova kako bi Kosovo moglo i formalno da krene ka članstvu. EU.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su se u ponedijeljak u Briselu da unaprijede proces dijaloga prihvatanjem predloga Evropske unije, iako ga nisu potpisala oba lidera.

Prijedlog, koji je prvi put objavljen u ponedijeljak, sadrži ukupno 11 članaka. Pored osnovnog sporazuma, predlog sadrži i plan implementacije.

Slijedeći sastanak na visokom nivou zakazan je za 18. mart u Skoplju, Sjeverna Makedonija. Posrednik će biti evropski komesar za spoljnu politiku EU Žozep Borel. Očekuje se da će posjetiti region, u kom slučaju će dio svog vremena posvjetiti liderima Kosova i Srbije.