Francuski ambasador: Vučić i Kurti da budu fleksibilni i 18. se dogovore o aneksu, građani Sjevera najviše pate zbog situacije

Francuski ambasador u Prištini, Olivije Gero (Olivier Guerot), od predsjednika Srbije i premijera Kosova očekuje da 18. marta u Ohridu pokažu fleksibilnost i postignu dogovor o aneksu koji definiše proces implementacije evropskog prijedloga. Ukoliko do toga ne dođe – put ka evropskim integracijama postao bi mnogo teži za obije strane. Posebnu fleksibilnost očekuje od Kurtija, konkretno, za formiranje ZSO.

Predlog Evropske unije koji je na početku bio poznatiji kao francusko-njemački predlog je zajednički napor, te niko posebno ne poseduje autorska prava, kaže ambasador, navodeći da bi usled njegove primene obični građani imali konkretne koristi u mnogim oblastima, uključujući i one sa Sjevera Kosova koji „najviše pate uslijed sadašnje blokirane situacije“.

Kaže i da razume potrebu za obezbijeđivanjem sigurnosti na Sjeveru Kosova, nakon što su pripadnici Kosovske policije napustili ovu instituciju, ali i poručuje i da Kosovska policija neće napredovati, ako ne može da se osloni na povjerenje stanovništva. Govoreći o eksproprijaciji zemlje na Sjeveru Kosova, dodaje da kosovske institucije moraju da poštuju zakon. „Moja poruka svima je da prvo pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve incidente na terenu koji bi mogli da pogoršaju situaciju na Sjeveru Kosova“, poručio je Gero a prenosi portal Kossev.