Gabrijel Eskobar: Radimo na tome da ubijedimo Kosovo da je u njegovom interesu da sarađuje sa nama

Američki emisar za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je postignuti sporazum, posebno onaj u Ohridu, veoma dobra prilika da obije zemlje stvore dobre međusobne odnose i otvore vrata za integraciju.

Prema njegovim riječima, sporazum obavezuje Srbiju da prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njegovih dokumenata. Za deo Kosova je rekao da je obaveza formiranje Asocijacije.

„Obe zemlje treba da počnu proces implementacije sporazuma. Trebalo bi da krenu što je prije moguće kako bismo ove godine napredovali za obe zemlje“, rekao je on.

On je rekao da nisu uvedene nikakve sankcije Kosovu, ali su mjere preduzete.

Eskobar je rekao da žele da vide veću posvećenost Kosova za ispunjenje plana EU u tri tačke za proširenje situacije na sjeveru.

„SAD i EU su napravile plan u tri tačke za deeskalaciju situacije i potom povratak dijalogu. Ovo su uslovi. Iz Srbije smo dobili potvrdu da će povući demonstrante ispred zgrada opština na sjeveru i učestvovati na izborima. Nismo dobili punu posvećenost Kosova, ali se slažemo sa Kosovom oko mnogih demokratskih standarda koje oni žele da primjene. Takođe se slažemo sa Kosovom da oni koji napadaju novinare i KFOR treba da budu kažnjeni, ali ipak očekujemo približavanje plana EU za pomoć. Radićemo sa Vladom Kosova da ih ubijedimo da je u njihovom interesu da rade sa SAD, UK, NATO, EU, Kvintom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je takođe dio procesa“, rekao je on.