Galuši: Postoji naprijedak za Rome na Kosovu, ali je i dalje potrebno poboljšanje

Romska zajednica danas obilježava Međunarodni dan. Predstavnici ove zajednice ističu da njihov položaj u kosovskom društvu i dalje ostavlja mnogo da se poželi. Zapošljavanje i poboljšanje uslova života ostaju izazovi sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Erdžan Galuši, poslanik romske zajednice u Skupštini Kosova, kaže da preko 90 odsto romske zajednice nije uključeno u institucije Republike Kosovo, uprkos onome što je predviđeno zakonom. On kaže da se vrlo brzo očekuje nastavak projekta unapređenja infrastrukture za romsku zajednicu.

Radio Kosova: Gospodine Galuši, danas je Međunarodni dan Roma na Kosovu. Kakav je položaj romske zajednice u Republici Kosovo? Da li postoji marginalizacija ove zajednice od strane kosovskih institucija?

Erdžan Galuši: Danas je Svjetski dan romske zajednice, gde se ovaj dan obilježava širom svjeta zbog usvajanja zastave, romske himne i eliminisanja pogrdnog riječnika na račun romske zajednice. Danas u Republici Kosovo postoji mnogo aktivnosti o romskoj zajednici, njihovom poreklu i njihovom opštem položaju u kosovskom društvu. Kao poslanik u Skupštini Republike Kosovo, kao predstavnik romske zajednice, mogu da kažem da ima pomaka u opštem životu ove zajednice, ali svaki put ima prostora i prostora da se to dalje unaprijedi.

Na primjer: situacija romske zajednice u socijalnom aspektu ostaje vrlo malo promjenljiva čak iu odnosu na socijalne projekte Kurtijeve vlade, to i dalje zahtijeva prostor za poboljšanje, dok bi najbolji rezultat bilo redovno zapošljavanje zajednica u opštim državnim institucijama. , jer mnoge činjenice do danas govore o neuključenosti romske zajednice u javne institucije.

Imamo negde preko 90% nezapošljavanja ili uključivanja ove zajednice u institucije Republike Kosovo, uprkos činjenici da mnogi mladi ljudi nastavljaju i završavaju svoje studije na raznim univerzitetima na Kosovu i u inostranstvu. Stalni zahtijev je zagovaranje i institucionalni interes za zapošljavanje ove zajednice, da se poštuje zakon o državnim službenicima koji kaže da 10% svih zajednica mora biti uključeno u institucije Republike Kosovo. Riječ je o izazovu sa kojim se zajednica suočava pri zapošljavanju u institucijama ili čak pri upisu na fakultete, a to je zloupotreba identiteta od strane drugih, gdije se zapošljavaju i registruju na ime romske zajednice.

Inače, prava koja uživaju ove zajednice u ustavnom aspektu su veoma dobra, ali je implementacija slaba, traži se što više poštovanja Zakona i Ustava za maksimalno pravo koje im zakonima pripada.

Radio Kosova: Kakvu ulogu igra Konsultativni savjet za zajednice, koji vodi predsjednik zemlje.

Erdžan Galuši: Konsultativni savjet za zajednice pri Predsjedništvu je nezavisno tijelo, ima više ulogu izvještavanja o mogućim kršenjima prava zajednica, ali mogu da kažem da nije toliko funkcionalan, ali se nadam da će u budućnosti jačaće sve više odgovornosti i nadležnosti ovom tijelu i zbog interesovanja koje sve nevećinske zajednice mogu imati od ove institucije, ali je trenutno veoma slaba i nefunkcionalna.

Radio Kosova: Koliko je romska zajednica aktivna u svojim zahtijevima, pošto ste vi dva poslanika koji je predstavljate u Skupštini Kosova!

Radio Kosova: Vidim poboljšanje u ekonomsko-socijalnom aspektu romske zajednice. Veoma se nadam da će se romska zajednica osjećati ravnopravno sa drugim zajednicama, sa osnovnim životnim pitanjima, realnom infrastrukturom u svojim domovima. Vjerujem da će stepen zaposlenosti ove zajednice biti brojčano veći, zbog činjenice da se mi zalažemo, bilo da se radi o političkim partijama, bilo o nevladinim organizacijama, bilo da se radi o medijima sa svih strana. Nadam se da će to biti dobro prihvaćeno od institucija zemlje i da će postojati posebna volja za uključivanje pripadnika zajednice u centralne institucije, ne samo na osnovu zagarantovanih kvota, već i na osnovu zasluga.