Gazeta Express: Kurti i Vučić su implementaciju prepustili Petkoviću i Bisljimiju

Još pre nego što su se stolice dobro ohladile od nedavnih sastanaka u Briselu Kurtija i Vučića sa liderima Njemačke, Francuske i Italije, Evropska unija je zakazala slijedeći sastanak glavnih pregovarača, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, koji će se sastati u Briselu u četvrtak naredne nedelje.

Da bi to sproveo u delo, izaslanik Lajčak je otputovao u Prištinu gde se nije sastao sa Kurtijem, a u Beograd, gde je Vučić zauzet predizbornom kampanjom, uopšte nije išao.

Lajčak je rekao da su sa Bisljimijem dogovoreni naredni koraci, dok je, kada je o tome govorio glavni kosovski pregovarač, kazao da postoji dogovor samo za slijedeći sastanak i ništa više.

U međuvremenu, Kurti je, govoreći o tome zašto se nije susreo sa Lajčakom, rekao da mu nije bilo potrebno ovako nešto i da ovo nije prvi put da se samo Bisljimi sastao sa Slovakom.

Zvanično iz Evropske unije poručuju da će se sastanak Bisljimi-Petković nastaviti tamo gde su Kurti i Vučić stali 26. oktobra, a da su, prema pismu Šolca, Makrona i Meloni, između Kosova i Srbije ostali da se prevaziđu samo detalji i formalnosti.

„Posrednik EU planira da uskoro organizuje sastanak na nivou glavnih pregovarača za nastavak razgovora o unapređenju implementacije Sporazuma o putu normalizacije nakon neformalnog sastanka podrške dijalogu 26. oktobra“, potvrdio je Peter Stano za Gazeta Express pre nekoliko dana.

Inače, podpredsednik Vlade, Besnik Bisljimi, juče je rekao da više neće biti pregovora i kompromisa, već da je reč o implementaciji.

„Nema više kompromisa, oni su završeni. Mi smo u fazi implementacije sporazuma gde Kosovo insistira da se sporazumi sprovode u potpunosti, bez preduslova i bez odlaganja“, naveo je glavni pregovarač Bisljimi, ponovivši još jednom zahtijev za potpis.

Sastanak 26. oktobra u Briselu sa kancelarom Šolcom, predsjednikom Makronom, premijerkom Meloni i Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije doneo nikakav dogovor.

Od Kurtija je traženo da potpiše sporazume, uključujući nacrt za Asocijaciju, ali je Vučić to odbio.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je na konferenciji za medije kazao da ni Kurti ni Vučić nisu spremni da prihvate evropski nacrt za Asocijaciju bez postavljanja preduslova. Ali, prema njegovim riječima, tu su se obavezali da će sprovesti postignute dogovore.

I trojac Šolc, Makron, Meloni je saopštio je da su razlike između strana male. Oni su u zajedničkom saopštenju nakon sastanaka rekli da Kosovo treba da inicira osnivanje Asocijacije, dok se od Srbije traži de fakto priznanje.

Osim toga, lideri evropskih zemalja, ističući hitnu potrebu napretka, pozvali su premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da hitno prevaziđu razlike u detaljima i da formalnosti ne smeju da budu prepreka na putu napred.

„U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da započne proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kako je opisano u nacrtu Statuta i da Srbija izvrši de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući usvajanje, ne bi trebalo da ometaju napredak po ovom pitanju. Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore o detaljima u dijalogu koji vodi EU. U nedostatku naprijetka u normalizaciji odnosa, obe strane rizikuju da izgube važne prilike“, navedeno je u zajedničkom saopštenju evropske trojke.

Na ovu izjavu tri lidera, skrenuo je pažnju američki ambasador Džefri Hovenijer, rekavši da je zahtijev premijera Aljbina Kurtija za potpis malo ometajući, umjesto da se krene dalje sa implementacijom. Hovenijer je rekao da su Šolc, Makron i Meloni pozvali da se ne zaglavi u formalnostima kao što je potpisivanje.

„I mi mislimo da ovaj posao potpisivanja malo ometa, umjesto da se ide napred sa implementacijom i izvršenjem od obije strane. I ovo nije samo stav SAD. Na poziciji Šolca, Makrona i Meloni, oni su razgovarali o važnosti kretanja napred i da se ne zaostaje u pitanjima, oni koriste drugačiji termin za potpis, vjerujem da su rekli formalnosti i to ostaje naš stav“ naglasio je Hovenijer.

Sastanak Bisljimi-Petković biće održan u četvrtak naredne sedmice 16. novembra.

Ostaje da se vidi da li će oni završiti posao ili će EU morati da pozove Kurtija i Vučića, koji se nisu sastajali od „terorističkog napada“ u Banjskoj.