Gervalla za vize: Pokrenuta su tehnička pitanja, nije bilo primedbi

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala rekla je da u raspravi održanoj u četvrtak u Radnoj grupi za vize Savjeta EU nije bilo primjedbi na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Gervalla je na Fejsbuku rekala da su pokrenuta samo tehnička pitanja, koja će biti razmotrena u daljim diskusijama unutar Visa grupe.

Prema njenim rijwčima, proces će se nastaviti ka završetku u redovnom roku.

„Pred zemljama članicama, Komisija je još jednom potvrdila da je Kosovo ispunilo i nastavlja da ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i pozitivna preporuka koju je Komisija dala od 2018. ostaje na snazi. Grupa za vizu je pozdravila ažurirane informacije od Komisije i generalno je podržala nastavak procesa liberalizacije viza za građane Kosova. Nije bilo primjedbi i sporova. Pokrenuta su tehnička pitanja, koja će biti razmotrena u daljim diskusijama u okviru Grupe za vizu, odakle će se proces nastaviti ka završetku u redovnom roku“, napisala je Gervala.

Ona je dodala da danas nije dan odluke.

„Danas je bio dan otpočinjanja poslednje faze ovog procesa, koji je dugo bio u zastoju, ali koji je sada u pokretu i ka svom riješenju, kako to građani Kosova odavno zaslužuju“, dodala je ona.