Godinu dana nakon izbora, Prizren i dalje nema potpredsjednika za zajednica

Prizren je najmultietnička opština, ali ni godinu dana nakon izbora nema potpredsjednika za manjine.

Prizren se predstavlja kao najmultietnička opština ali ova vlada nije ispunila Ustav naše Republike i dala pravo Bošnjacima koje im sljeduje..

Niko ne može zauzeti ovu funkciju uprkos tvrdnji gradonačelnika Šaćira Totaja da će mu takav zamjenik skloniti mnogo muka iz glave. I poslije godinu dana vlade PDK u Prizrenu i dalje nije odabran zamjenik gradonačelnika za manjine. Ovo je situacija u Štrpcu, Sjevernoj Mitrovici i Prizrenu.

Posljednji koji je za ovu funkciju bio predložen iz bošnjačke zajednice odnosno partije NDS koja je pobjedila na poslednjim lokalnim izborima jeste Merđan Osmani ali nije dobio povjerenje bošnjačkih odbornika. Naime on je imao glas turskog delegata ali ne i bošnjačkih, po ovome što slijedi kao što su najavili turski odbornici najvjerovatnije da je neki interni dogovor da turski kandidat dobije tu poziciju. Iako je jasno u Ustavu Republike Kosova da mjesto podpredsjednika slijedi partiji koja je pobjedila na lokalnim izborima iz druge zajednice po broju stanovnika, turski odbornici tvrde da njima sljeduje ta pozicija.

Gradonačelnik međutim ne naglašava kada će riješiti taj problem odnosno ispuniti Ustav Kosova.

Civilno društvo također kritizira neujedinjavanje 3 Bošnjaka i 3 Turaka u skupštini. U prošlosti je ovo mjesto dobijala partija koja je imala najviše glasova iz bošnjačke zajednice, odnosno stranka koja je bila pobjednik lokalnih izbora. Od 2013 do 2017 ispred NDS a je bila Sabina Birdaini Dana, i od 2017 do 2021 bila je Mmnuna Ajdini ispred Vakat kolicije.

Ostaje da se vidi može li gradonačelnik bolje da menađira opštinom u 2023 godini, i ispuni pravo Bošnjacima koje im sljeduje po Ustavu Republike Kosova./Kosova.info