Građani Peći i Prizrena ukazuju na nezavršene infrastrukturne projekte i potrebu za većom transparetnošću prilikom planiranja

Građani Peći i Prizrena imaju različita mišljenja o stanju infrastrukture u svojim opštinama. Dok građani ukazuju na neophodnost završetka započetih projekata i veću transparentnost prilikom planiranja novih, opštinske službe ukazuju da je problem u porastu cijena izvođenja radova ali i najavljuju nove infrastruktuirne investicije. U regionu Prizrena postoje sela u kojima građani u vidu mjesečne članarine održavaju javnu infrastrukturu.

Direktor javnih službi u opštini Peć Agron Nikći kaže da se trenutno radi na asfaltiranju nekoliko ulica koje su planirane za prošlu i ovu godinu.

„Radimo i ovih dana na infrastrukturnim projektima koji su bili planirani u prošloj godini i ovoj. Trenutno radimo na nekoliko asfaltiranja puteva, koji su ugovoreni prošle godine, operatori su imali probleme zbog povećanja cijena i do sad nisu počeli sa poslom, dok sad su 90% njih na terenu, na asfaltiranju puteva u selima isto tako i grada“, rekao je Nikći.

Nikći dodaje da se iz godine u godinu povećeva broj električnih stubova sa uličnom rasvetom i najavljuje zamenu starih sijalica novim led svetlima.

„U mreži javnog osvjetljenja znamo da je 2014-te godine bilo 1500 bandera, sad trenutno smo na 18,500 bandera koje osvjetljavaju kako u gradu tako i u selima. Slijedeće godine imamo u planu još 1500 bandera sa osvjetljenjem kako bi se izvršila investicija u nekoliko sela kao i gradskim ulicama koje imaju staro osvjetljenje i da promjenimo ta svjetla i bandere sa novim koje su LED što je mnogo manji trošak električne energije za opštinu i za državu uopšte“, rekao je Agron.

Nikći dodaje da je trenutno najveći problem generalni porast cijena što se reflektuje i na izvođače radova, kao i na samu dinamiku radova.

Nezavršena izgradnja parka u Goraždevcu (Foto: Radio Goraždevac)

Sa druge strane direktor nevladine organizacije „Syri Vizionit“, Veton Mujaj tvrdi da putna mreža u Peći nije u dobrom stanju.

“Putna mreža u opštini Peć nije u dobrom stanju, posebno ona unutar gradskog područja gde postoji mnogo udarnih rupa. Istovremeno, nema sinhronizovanih radova jer i kada su ulice popločane, kanalizacija i elektroenergetski sistem nisu u dobrom stanju, nisu završeni u isto vreme, zbog čega se put ponovo ošteti i iskopa”, kaže Mujaj.

Mujaj dodaje da je javna rasvjeta u opštini Peć poboljšana, ali da su mnoga sela još uveke bez rasvete. On kritikuje i netransparentnost opštine tvrdeći da građani nisu obavješteni o radovima i planovima.

“Opština Peć uzima u obzir konsultacije sa lokalnim savjetima i daje prioritet nizu njihovih zahtijeva, ali nije transparentna i ne vrši adekvatne konsultacije u izradi planova za kapitalne investicije i mnoge projekte koji počinju da se realizuju”, kaže Mujaj.

Mujaj dodaje i da ima veliki broj projekata koji su započeti, a nisu završeni.

“Mnogo je projekata koji su započeti i nisu završeni, ima mnogo projekata koji su ostali na pola završeni, a ima i mnogo projekata čiji su radovi slabi”, završava Mujaj.

Reči Vetona Mujaja potvrđuje i činjenica da u Goraždevcu ni posle godinu dana nije izgrađen park koji je Opština Peć u saradnji sa Švajcarskom ambasadom započela pre tačno godinu dana.

U Sredačkoj župi mještani sami plaćaju održavanje infrastrukture

Region Sredačke župe na 15 kilometara od Prizrena infrastrukturalno je dosta dobro izgrađen mada ima još nedovršenih projekata. Na putnom pravcu Prizren-Brezovica radovi su još u toku i radi se na proširenju ovog možda najopasnijeg dijela puta kroz Duvsku klisuru. Radove  izvodi firma  „Eskivatori“ iz Uroševca.

Po selima Župe puteve obično održavaju putari koji su angažovani od strane Savjeta sela.

Ifran Zećirović, putar zadužen za Gornje Ljubinje kaže da je teško održavati ovakve puteve bez mehanizacije, ali da i dalje uspijeva u tome.

“Bez mehanizacije je teško da se održava put koji se nalazi u brdovito-planinskom delu. Ali kad se put redovno održava to nije problem. Kad su veći odroni tražimo pomoć od mještana i oni se organizuju i pristupe u pomoć kroz omladinske dobrovoljne akcije. Tokom zime posipam rizlu i so, tako da i zimi je put čist“, kaže Zećirović.

Put Gornje Ljubinje-Rečane (Foto: Radio Astra)

Njegovo angažovanje za održavanje puta plaćaju mještani sela u vidu članarine.

Seoski sekretar i blagajnik u Gornjem Ljubinju, Arsim Meta, kaže da mještani sela plaćaju simboličnu članarinu za održavanje puta, rasvjete i vodovoda.

„Radim dva puta nedeljno, isključivo naveče po tri sata. Obično mještani u večernjim satima imaju vremena da se obrate za neki problem i usputno plate članarinu koja je određena po članovima domaćistva. Simbolično po 50 centi po domaćinstvu na mjesečnom nivou. Sa tim sredstvima održavamo put, rasvjetu i vodovod. Do pre 5 godina održavali smo i iznošenje smeća ali su nam gradske vlasti zabranile da to radimo, jer se to nije poklapalo sa navodno opštinskim statutom. Mještani su se pobunili ali nismo uspijeli. Od tad iznošenje smeća već plaćamo opštinskom javno-komunalnom preduzeću. Javnu rasvjetu plaća opština za utrošene kilovate, ali za održavanje angažujemo radnika iz fonda članarine“, rekao je Arsim Meta.

Slična je situacija je i u ostalim selima Župe poput Manastirice, Nebregošta i Lokvice, jer ti putni pravci nisu povezani sa regionalnim putem R-115 koji se proteže od Prizrena preko Brezovice do priključenja na autoput Priština-Skoplje, koja je u nadležnosti je opštinskih kompanije za održavanje puteva  tokom čitave godine.

Iz kancelarije za informisanje u opštini Prizren kažu da je većina planiranih projekata i dalje u toku.

“Većina projekata započetih od prošle godine je u toku. Uoči početka radova, tu su i veoma važni projekti, kao što su Dardanija II, put do železničke stanice, asfaltiranje industrijske zone i mnogi projekti u selima”, navode iz kancelarije za informisanje u opštini Prizren.

Iz ove kancelarije najavljuju da će uskoro biti još radova na javnoj rasvjeti i putnoj infrastrukturi.

“Naručili smo sijalice i čekamo zamjene oštećenih. Popravke su obavljene u nekoliko gradskih naselja i sela. U toku veliki broj radova na izgradnji puteva”, kažu iz ove kancelarije.

Građani u Prizrenu takođe imaju podeljeno mišljenje o stanju putne infrastrukture. Jeton Mehmeti kaže da je put nakon pokušaja opštine da ga popravi postao još gori.

„Ima više od godinu dana koliko je u ovom jadnom stanju. U stvari, put je i ranije bio u funkciji, ali možda u namjeri da prođe bolje, opština je zapravo lošije prošla jer je već godinu dana ovaj put preopasan čak i za dijecu koja tuda prolaze, ali i stanovnike ovog naselja”, kaže Mehmeti.

Radovi u ulici (Foto: TV Prizreni)

Omer Bećiri iz Prizrena se ne slaže sa ovom konstatacijom. On smatra da su putevi uglavnom dobri.

“Putevi su generalno funkcionalni i u dobrom stanju, pre par nedelja asfaltiran je tranzitni put oko grada i sada je olakšan saobraćaj tako što je izdvojena staza za bicikle”, rekao je ovaj stanovnik Prizrena.

Uređena gradska ulica (Foto: TV Prizreni)