Grčka na korak do prizanju Kosova

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti izjavio je da je Kosovo ove godine postiglo uspjeh u spoljnoj diplomatiji, upozorivši da su odnosi sa Grčkom postali bliži.

On je u srijedu u emisiji “60 minuta na ” KTV-u izjavio da je Grčka blizu priznavanja Kosova, ističući da su potpisani zajednički dokumenti i memorandumi.

„Radili smo na dovođenju novih poznanstava. Izuzetno poseban napredak je ostvaren sa Grčkom, gde smo pored podizanja statusa naše Kancelarije, što je podrazumevalo i formalizovanje odnosa naše tamošnje Kancelarije i Ministarstva spoljnih poslova, počeli i da potpisujemo zajedničke dokumente… Dakle, Grčka je korak blizu priznanja po mom mišljenju“, rekao je on.

Prema Ahmetovim riječima, slijedeće godine Kosovo će otvoriti prvu misiju u Poljskoj, a očekuje se i realizacija ostalih misija.

„U sadašnjem kontekstu, Republiku Kosovo, njenu spoljnu politiku, ne može se vrijednovati samo po broju priznanja koja smo već uspostavili kao realnost u međunarodnoj areni, ne govoreći da to nije važno, ali nije jedini ključ koji se može cijeniti“, dodao je on.

Zamjenik ministra je dalje naveo da je kosovska diplomatija trenutno stabilna, ističući da i dalje postoje izazovi u spoljnoj službi. Govoreći o pitanju viznog liberalizma, Ahmeti je rekao da je proces okončan “kao uspijeh dobre vladavine ove vlade”.

„Ne očekujem da će biti velikih pomjeranja kao posledica liberalizacije. Pravila su jasna, osim što je to odavno tema i pravila su poznata, bila je kampanja Vlade u 30 opština gde je vođena kampanja da se građani informišu šta znači liberalizacija“, rekao je Ahmeti.

Prema njegovim riječima, ne očekuje se da će proces dijaloga sa Srbijom biti vezan za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

„Ne vidim mogućnost da se proces dijaloga u Briselu formalno poveže sa izvještajem pravnika u Savjetu Evrope, pošto su to zasebne organizacije… Pitanja koja se obrađuju su konteksta regiona. Kosovo nije ništa gore od zemalja koje su članice Savjeta Evrope“, rekao je on.