Hadžiju pisala srpskoj ministarki pravde, zahtijeva prebacivanje iz Srbije zatvorenika sa Kosova

Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiju zatražila je od srpske ministarke pravde Maje Popović prebacivanje stanovnika Kosova koji su uhapšeni i koji se nalaze u pritvoru u Srbiji.

Javnost na Fejsbuku obavjestila je nedelju dana kasnije, spominjući Nezira Mehmetaja, Hasana Dakaja, Sadika Durakua i Tefika Mustafu.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod njenog pisma sa albanskog:

Poštovana gospođo Popović,

Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa, zaključen između ugovornih strana, Republike Кosovo i Srbije, zasnovan je na poštovanju teritorijalnog integriteta i predviđa razvoj dobrosusedskih odnosa između naših zemalja. A to znači i dobru saradnju u pitanjima pravosuđa, od koje u poslednje vrijeme imaju koristi naši građani.

Na osnovu ovoga, obraćam Vam se sa zahtijevom za premještanje državljana Republike Кosovo koji se nalaze u srpskim zatvorima zbog optužbi za zločine počinjene tokom rata na Кosovu.

Кao što znate, ovakvi zahtijevi i sve naknadne pravne radnje su isključivo vezane za nadležnost zemlje u kojoj su se ta navodna dijela dogodila. S tim u vezi, g. Nezir Mehmetaj, g. Hasan Dakaj, g. Sadik Duraku i g. Tefik Mustafa, treba da bude vraćeni u Republiku Кosovo da im se sudi pravično i nepristrasno, od strane organa koji je opremljen jurisdikcijom priznatom međunarodnim javnim pravom.

U nedostatku pravnih akata koji formalizuju međunarodnu pravnu saradnju u krivičnim stvarima između naše dvije zemlje, ali na osnovu obaveza predviđenih Osnovnim sporazumom, kao i u duhu razvoja dobrosusjedskih odnosa, obraćam se sa gore navedenim zahtijevom.

Postupanje u pokrenutim slučajevima biće zasnovano na Ustavu Republike Кosovo i važećem nacionalnom zakonodavstvu koje pruža najviše garancije zaštite ljudskih prava.